Kinaradise (Daikon)
Det her er en stærk fætter. Kinaradisen får vore små radiser til at smage af – tæt på ingenting. Kineserne og japanerne for ikke at sige koreanerne og det meste af Asien i øvrigt elsker den, og vi kender den fra visse supermarkeder og grønthandlere. Skal Daikon som den også hedder have en chance som vin og ølsnack også i Danmark? tænkte jeg. Ja da, og så er en kinaradise tilmed særdeles sund.
Oprindelse og navn, så bliver det lidt botanisk i 5 sekunder
- Botanisk familietilknytning: Kinaradise er en kulturvariant af Raphanus sativus, tilhørende korsblomstfamilien (Brassicaceae).
- Historie: Oprindeligt forædlet i Kina og videreudviklet i Japan. På japansk betyder “daikon” (大根) “stor rod”. Det er ikke helt forkert.
Udseende og smag af Kinaradise
- Udseende: Hvid både ud- og indvendigt. Kan blive 40–50 cm lang, 10 cm tyk og veje op til 800 g.
- Smag: Skarp, let bitter med peber- og sennepsnoter. Knasende sprød. Skrællen smager stærkt pebret og afskrælles derfor før brug.
Madlavning med Kinaradise
I Asien anvendelse af Daikon i madlavningen virkelig udbredt. Her er et par første skud, før du kaster dig ud i fx suppe med kæmperadise mv.
- Rå-snack og salater
- Riv på groft rivejern i salater med gulerod, kål eller æble.
- Skær i stave og server med hummus, tzatziki eller soja-dip.
- Syltning (Tsukemono)
- Takuan: Gul syltet daikon.
- Hurtig-pickles: Eddike, sukker, salt og chili.
- Daikon Oroshi
- Fintrevet, drænet daikon som tilbehør til tempura, grillet fisk eller tonkatsu.
- Varme retter
- Skiver i simreretter: odensuppe, misosuppe.
- Stegt eller braiseret: med bouillon, sojasauce og mirin.
Japansk radise kontekst
- Varianter: Aokubi-Daikon (klassisk), Sakurajima-daikon (kan veje op til 20 kg).
- Klassisk brug: Vintergrøntsag, daikon oroshi til at lette fordøjelsen.
- Tsukemono: Syltet som tillæg til måltider.

Opskrifter
1. Sprød asiatisk salat med daikon
Ingredienser (2 pers.)
- ½ kinaradise (200 g)
- 1 gulerod
- 1 forårsløg
- 1 spsk risvineddike
- 1 tsk sukker
- 1 tsk sesamolie
- Salt og sesamfrø
Fremgangsmåde
- Skræl og riv daikon, din kinaradiseen og 1-2-stk.gulerod.
- Snit forårsløg.
- Pisk eddike, sukker, olie og salt.
- Vend grøntsager i dressing, drys sesam.
2. Hurtig-pickles (“Nanban-zuke”)
Ingredienser
- 300 g daikon
- 100 ml risvineddike
- 50 g sukker
- 1 tsk salt
- 1 lille rød chili, skåret i ringe
Fremgangsmåde
- Skær daikon i tynde skiver.
- Kog eddike, sukker og salt.
- Hæld lagen over daikon og chili i glas.
- Træk i min. 2 timer i køleskab.
3. Daikon Oroshi til varme retter
Ingredienser
- 200 g daikon
- (valgfrit) 1 spsk finrevet ingefær
- Sojasauce/ponzu
Fremgangsmåde
- Riv daikon fint, dræn væske.
- Anret med ingefær.
- Servér ved siden af tempura eller grillet fisk.
Hvad skal man drikke til daikon?
Vi foreslår Saké altså japansk brændevin, koreansk brændevin eller en god japansk øl. Dansk øl går også 🙂
Kinaradise er meget populær i Filippinerne og hedder “Labanos”
Vidste du, at vores ven kinaradisen – Daikon – også spiller en vigtig rolle i det filippinske køkken? Den er ikke kun reserveret til japanske supper eller koreanske pickles, men dukker også op i mange klassiske filippinske retter, hvor den giver sprødhed og dybde til retter med masser af syre og umami.
Filippinsk mad er kendt for sine kraftige smage – surt, sødt, salt og stærkt i skøn forening – og her passer kinaradisen perfekt ind, især i en af landets mest ikoniske retter: Sinigang.
Sinigang na Baboy (Filippinsk sur suppe med svinekød og daikon)
En af Filippinernes mest elskede retter. Syrlig, varmende og fuld af grøntsager – og ja, daikon (kina-radise) er næsten altid med.
Ingredienser (4 pers.):
- 500 g svinekød med ben (fx ribben eller nakkekotelet)
- 1 løg, delt i kvarte
- 2 tomater, delt i kvarte
- 150 g daikon, skåret i skiver
- 1 aubergine i skiver
- 1 håndfuld grønne bønner
- 2 okra (kan udelades)
- 1 bundt vandspinat eller babyspinat
- 1-2 spsk tamarindpasta (eller en pakke sinigang mix, fås i asiatiske supermarkeder)
- 1 liter vand
- Salt og fiskesauce efter smag
Fremgangsmåde:
- Kog svinekødet i vand med løg og tomater i ca. 30 min., til kødet er mørt. Skum urenheder af.
- Tilsæt tamarindpasta eller sinigang mix, smag til med salt og evt. lidt fiskesauce.
- Tilsæt daikon og lad det simre i 10 min.
- Tilsæt de øvrige grøntsager lidt ad gangen – aubergine, bønner, okra.
- Lige før servering tilsættes spinat, som kun lige skal falde sammen.
- Server rygende varm med dampet ris – og gerne en øl eller syrlig hvidvin.
Hvad drikker man til Sinigang?
Sinigang skriger på noget med syre – prøv en hvidvin med friskhed og citrusnoter som en Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner eller Riesling Kabinett. Øl? En lys pilsner eller japansk lager gør også jobbet fint.
Se også: Sydkoreas Kulinariske scene
Bedste japanske mad? En forfinet og æstetisk velsmagende madkultur. Japanerne lever længere end de fleste, især på visse øer, der er tro mod den oprindelige kost, respekt for ældre og social sammenhængskraft.
Rejser til Japan
Find vej i verden med Traveltalk.dk