Chianti vine fra bast-skørter til luksusvin.
Chianti, den vigtigste vinregion i Toscana, omfatter 7.000 hektar vinmarker og eksporterer deres forskellige vine rundt om i verden. Regionen, der engang var berømt for sine let-drikkelige vine i fiaskoer (flasker pakket i halm/bast, se foto), gør krav på at producere nogle af de vigtigste rødvine i Italien og leverer den bedste udgave af den oprindelige Sangiovese-drue, du kan finde. God Chianti er 100 procent Sangiovese og referencevin for denne drue. Der er så også Brunello i det sydlige Toskana, som benytter Sangiovese Grosso.
Fra dagligdags bordvine, som Chianti i bast, til flasker, der kan holde op til 30 år, som den aldersværdige Chianti Classico Gran Selezione, vinene fra Chianti viser områdets terroir og lidenskaben for vinfremstillingsfamilier er smittende. Chianti tilbyder dig en række vine, der passer til ethvert budget, humør og selvfølgelig menu. Her er 3 af dem.
Regionens ikoniske bølgende bakker er det, der gør Toscanas mikroklima så velegnet til dyrkning af druer. Mikroklimaer er forskellige klimazoner inden for en regions klima. De findes ofte i områder, hvor bakker blokerer vindmønstre, giver mulighed for at solen rammer bjergskråninger i forskellige vinkler og dybest set skaber en mangfoldighed af klimaer i dale mellem bakker. Populært sagt får druerne sol hele vejen rundt. Da Toscana er 68 procent bakker, har Chiantis underregioner hver især unikke, dominerende smagsprofiler, der kan smages i de Sangiovese-vine, der produceres der.
Sangiovese har noter af røde kirsebær, Galestro jord og te
Sangiovese er den vigtigste drue for Chianti og dens underregioner. Indfødt i Italien kombinerer den røde drue høj syre med mellemstore tanniner, plus afbalanceret smag og aromaer af røde kirsebær, jordnoter og te. Den dyrkes i områder med en jord art kaldet galestro (svarende til stenet marmelade), hvor klimaet byder på kølige nætter og varme dage. Chianti Classico-producenten Lamole di Lamoles vinproducent Andrea Daldin kalder det en “vinfremstillers drue” og bemærker, at det kan være temperamentsfuldt at arbejde med, men det er udfordringen værd. ”Sangiovese er et kærlighedsarbejde,” tilføjer han. “Det kræver lidenskab.”
Italien har udpeget regioner som Denominazione e Origine Controllata e Garantita eller ofte forkortet til DOCG. Dette betyder, at de følger et strengt sæt produktionsregler, der garanterer kvaliteten og smagen af de bedste udtryk for Sangiovese. Her opdeler vi klassificeringerne af Chianti-vine og giver dig et crashkurs i, hvad der gør hver unik, og hvornår du skal vælge den ene fremfor den anden.
CHIANTI DOCG
Til at begynde med er der Chianti, en region bestående af cirka 38.000 hektar vinmarker og syv underzoner: Chianti Rufina, Colli Fiorentini, Colli Aretini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano og Chianti Montespertoli. Sangiovese er den dominerende drue i alle de vine, der produceres her. Det er en let at drikke vin med lyse kirsebærsmag, og den passer godt sammen med en anden italiensk favorit, pizza. Plus, det drikker lige så godt alene (under den toscanske sol).
Bistecca Fiorentina – perfekt til Chianti og din grill
Regionen Chianti Classico DOCG.
Denne lille kuperede region betragtes af mange som hjertet og fødestedet for den toscanske vinfremstilling. Denne region, der består af omkring 17.800 hektar vinmarker og ligger mellem Firenze og Siena, var traditionelt, hvor den fyldigste, rigeste vin blev produceret, hvilket førte til, at den blev udpeget som sin egen afgrænsede region i 1716. Den betragtes nu som den ikoniske repræsentation af Sangiovese, producerer vine med mere kompleks struktur og lag af jord og krydderi. Vinene er mere egnede til ældning end Chianti og kræver et års ældning, før de kan komme på markedet. Da det er en mere udviklet vin, har den evnen til at parre med hjerteligere retter, som grillet bøf og krydrede jerkgrøntsager. “Jeg kan også lide det med mere traditionelle retter som bistecca alla fiorentina (bøf florentinsk) eller retter med en salte note som grillet kylling med urter og grønne oliven,” forklarer Wine Educator Kristina Sazama, der repræsenterer vingården på det amerikanske marked . Denne lille kuperede region betragtes af mange som hjertet og fødestedet for den toscanske vinfremstilling.
CHIANTI CLASSICO RISERVA
Chianti Classico har to ekstra kvalitetsniveauer, bestemt af yderligere aldring og kvalitetsniveauer. Den ene er mærket Classico Riserva, som kræver ældning i to år i tønde plus yderligere tre måneder i flaske, inden den rammer butikshylderne. Dens salte noter, elegance og evne til parring af mad gør det til en imponerende flaske at tage med til ethvert middagsfest. Det er meget fin vin for prisen næsten altid!
CLASSICO GRAN SELEZIONE
Den nyeste betegnelse, der blev udstedt i 2014 er Chianti Classico Gran Selezione, som blev udviklet til at betegne vine af overlegen kvalitet. Betegnelsen kræver, at vinen skal være 100 procent fra ejendommen, med mindst 30 måneders modning i egetønder. Mange vingårde henter deres frugt fra en enkelt vingård, som Lamole di Lamole gør med sin Gran Selezione fra sin Campolungo-vingård. Inden vinen kan frigives, skal den passere et strengt italiensk smagepanel for at bekræfte, at vinen fortjener betegnelsen.
Vine baseret på Sangiovese fra Toskana
Chianti Massanera, fra Classico til Riserva
Læs om den italienske top drue Sangiovese