Cava fra Spanien: Udforsk de mousserende vine i Cataloniens Penedès-region

Cava fra Spanien er landets svar på Champagne, og et kvalificeret svar. Det er en mousserende vin, der primært produceres i regionen Catalonien i Spanien. Den fremstilles efter den traditionelle metode, som ligner den metode, man bruger til at fremstille Champagne i Frankrig, men på andre druer. Vinen er typisk lavet af en blanding af lokale druesorter, herunder Macabeo, Xarel-lo og Parellada, selvom Chardonnay og Pinot Noir også er tilladt.

Spain wine map
Spain wine map

Cava er kendt for sine fine bobler, sprøde syre og forfriskende frugtsmag. Vinen er fremstillet efter samme metode som Champagne, med en sekundær gæring på flaske. Denne proces skaber boblerne i vinen og giver den dens karakteristiske smagsprofil.

Cava er produceret i en række forskellige stilarter, lige fra tør og sprød til sød og frugtig. Den tørreste stil er kendt som “Brut Nature”, som ikke er tilsat sukker og er knogletør. Andre stilarter af Cava omfatter Brut, som har et strejf af sødme, og Demi-Sec, som er sød.

Cava Landscape with vineyards in Penedes zone,Catalonia,Spain.
Cava Landscape with vineyards in Penedes zone, Catalonia, Spain.

Penedès producerer mere end 95 af al Cava i Spanien.

Regionen Penedès i Catalonien er den største producent, med mere end 95% af al Cava produceret i denne region.

Andre Regionen Penedès i Catalonien regioner i Catalonien, såsom Conca de Barberà og Costers del Segre, producerer også mindre mængder Cava.

Det er en alsidig vin med mange brands og kæmpe produktion, der kan nydes alene som aperitif eller kombineret med en bred vifte af fødevarer, herunder fisk og skaldyr, fjerkræ  spanske pølser og oste. Dens forfriskende syrlighed og bobler gør den til et fremragende valg til fester og særlige lejligheder.

Samlet set er Cava et højkvalitets og prisbilligt alternativ til Champagne, med en unik smagsprofil, der afspejler Cataloniens terroir. Uanset om du foretrækker en tør og sprød stil eller en sødere og mere frugtig stil, tilbydes her noget for enhver smag.

Se også artiklen De bedste bobler fra Spanien

De bedste Cava fra Spanien, toplisten for Cava

Andre relevante links om Cava og spansk vin generelt

Penedes

Spanien

Bobler fra Frankrig, the real deal

Spumante, italiensk designede små vin bobler, med stor smag

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]