Assyrtiko

Assyrtiko, Kendt græsk drue der leverer lækre hvid- og dessertvine

Assyrtiko (også skrevet Assyrtico eller Asyrtiko) er uden tvivl Grækenlands mest ikoniske druesort. Den dyrkes mest berømt på den vulkanske ø Santorini i Det Ægæiske Hav.

Den har udviklet et ry som værende en alsidig druesort. Vinene laves i et væld af stilarter, fra friske, mineralske hvidvine til rige, nøddeagtige dessertvine kendt som Vinsanto. Den er plantet så langt nordpå som Drama i det græske Makedonien, og ses også af og til i Retsina.

Vinstokkene på Santorini kan blive 70 år gamle og er nogle af de ældste vinstokke i Grækenland. Avanceret vinalder har en tendens til at have en effekt på vinkvaliteten, da udbyttet er reduceret, og Assyrtico har potentialet til at lave nogle meget komplekse vine.

Den barske vulkanske jord på øens vinmarker har forhindret spredningen af ​​phylloxera. I modsætning til det meste af Europa behøver vinstokkene ikke at blive podet på phylloxera-resistente grundstammer.

Assyrtiko vokser nærmest i en ørken og er ekstrem hårdfør

På den anden side byder Santorini-terroiret på nogle udfordringer, som har påvirket vinproduktionen betydeligt. Øen er tør nok til at blive klassificeret som en ørken på Köppen-klimaskalaen og også meget blæsende.

Avlere har tilpasset sig disse forhold ved at træne deres vinstokke til “kurve”, vikle stokkene ind i vægge omkring frugten, hvilket giver ly mod stærk vind. Manglen på vand i jorden betyder, at avlerne vil placere vinstokke længere fra hinanden, end det normalt ses.

Et af kendetegnene ved Assyrtiko er, at det er meget modtageligt for oxidation. Dette er blevet udnyttet af Santorini vinproducenter i fremstillingen af ​​søde Vinsanto-vine. Ved at kontrollere oxidationsniveauet kan producenterne skabe mørkere vine med figen-, kaffe-, kirsch- og chokoladekarakteristika.

Sådan er druens alsidighed dog, at den også kan laves til en tør vin, der er gul-guld i farven med mineral-, pære-, æble- og citrusblomstaromaer og smag. Nogle versioner er gæret på tønde. Naturlig høj surhed betyder, at Assyrtico-vine kan lagre i mange år.

Assyrtiko blandes ofte med druesorterne Athiri og Aidani på dens oprindelige Santorini, i både søde og tørre stilarter. Disse to varianter har lavere surhedsgrad end deres mere berømte staldkammerat og hjælper med at tæmme noget af Assyrticos naturlige overflod, selvom de normalt er mindre komponenter i blandingen.

Assyrtiko kan også bruges i en Retsina-blanding, men dette ser ud til at falde fra favor, da flere forskellige Assyrtiko-vine bliver fremstillet.

Jim Barry Wines producerede Australiens første Assyrtiko fra 3 hektar (7,5 acres)  vinstokke i Lodge Hill Vineyard i Clare Valley. Vinstokkene blev opformeret fra stiklinger fra Argyros Estate på Santorini.

Græske vindistrikter

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]