grapes
Vinsnak og sidste nyt

Vin appellation, alle større vinlande har en lov for vinkvalitet

Vin-appellation.-Vinexpo-is-one-of-the-largest-exhibitions-for-wine-and-spirits-professionals-from-all-over-the-world
Vin appellation. Vinexpo is one of the largest exhibitions for wine and spirits professionals from all over the world

Vin appellation, hvad betyder det og hvordan virker det?

Begrebet vin appellation er en lovmæssig bestemt geografisk identifikation. En geografisk identifikation kan være et område eller oprindelse, eksempelvis en by, en region eller et land. En appellation benyttes typisk til at sikre et brand/varemærke og dermed også til at sikre kvaliteten af varemærket. Det tilfører typisk, ja næsten altid prestige og mersalg samt højere priser at have en høj appellation som Grand Cru Classé. En appellation kan ses som et certifikat, der kan tildeles et produkt, som herefter skal opfylde en række kriterier, som certifikatet definerer. De typiske produkter er fødevarer og herunder også vin. Mest kendt er det franske system aoc, appellation d’origine contrôlée, mens EU har deres eget program PGS, Protected Geographical Status.

Hvad indeholder en vin appellation?

En vinappellation stiller krav og regler til hvor druesorter må dyrkes, hvilke druesorter der må benyttes i appellationen, et minimumsindhold af alkohol samt et maksimalt høstudbytte, som skal opfyldes, før en vin må bære appellationens navn. Hvilke regler der skal følges er defineret for hver enkelt appellation og afgøres af hvert enkelt land.

Hvilke typer vine har en vin appellation.

Det har de typisk næsten alle fra rødvin (flest) til vin rosé. I Frankrig er bogstavelig talt alle vine detaljeret kvalitets rangerede, også i Italien og Spanien, Østrig, Tyskland m. fl. Der er løbende ændringer i disse appellationer, ikke fra dag til dag, men det sker. Og der kommer nye vine til.

Mouton Rothschild 2016

Vin appellation i Frankrig

(Februar 2021)

Vin appellationer i Italien

Italien har mere end 20 regioner, de fleste med deres egen appellation (Mer ei februaer 21)

Toscana IGT denominationen

Toscana IGT er den mest berømte – og den mest anvendte – af Italiens Indicazione Geografica Tipica (IGT) titler. Den geografiske region, det angiver, er kort sagt Toscana. Toscana IGT-vine kan fremstilles i enhver landsby i enhver af Toscanas 10 provinser (Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa Carrara, Pisa, Pistoia, Prato og Siena).

Uden de stilistiske begrænsninger, der pålægges DOCG– og DOC-vine, kan Toscana IGT-vine fremstilles i næsten alle tænkelige former, fra knogletørre hvide til søde desssert vine til naturligvis røde og mousserende rosé vine. I betragtning af Toscanas mangeårige succes med tør rødvin er denne stil naturligvis den mest almindelige.

Toscana er hjemsted for Italiens mest berømte IGT-kategori, ikke kun fordi den producerer mere IGT-vin end nogen anden region, men også fordi det var de berømte ‘Super Tuscan’ -vine fremstillet her, der førte til oprettelsen af ​​kategorien, fordi de stod lidt uden for “det hele”. Nye druer i forhold til trsdition, blandingsforhold af druer osv.

Læs mere om druer?

Der er flere 1000 forskellige vindruer og de mest brugte er tæt på de mindst kendte, når vi måler druesorter og på volumen.

Druesorter, den bedste vej til at lære mere om vin

Vinsnak
freixenet Vine, Cava. bobler fra de bedste vinlande
Vindistrikter

Vinrejser

Vinrejser – fordi du ikke skal køre hjem. Vinrejser er som regel fantastisk hyggelige. Du lærer en masse om vin ved at stå på en

Hvad er de bedste vine fra Sardinien? Den smuk ø beliggende i Middelhavet, producerer også en række fremragende vine
Italien

Bedste vine fra Sardinien

Bedste vine fra Sardinien Hvilke er de bedste vine fra Sardinien? Den smukke ø beliggende i Middelhavet, producerer også en række fremragende vine. Selvom det

Hvad er de bedste vine fra Sicilien? Det er en region i Italien, der er kendt for sin lange vintradition og mangfoldighed af druer og vine.
Sicilien

Bedste vine fra Sicilien

Bedste vine fra Sicilien Hvad er de bedste vine fra Sicilien? Det er en region i Italien, der er kendt for sin lange vintradition og

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]