grapes
Vinsnak og sidste nyt

Sangiovese, Italiensk mester i rødvin

sangiovese

Sangiovese, den ultimative italienske drue i især Toscana

Sangiovese er en mørk rød drue med en hemmelighed. Det er den mest plantede druesort i Italien. Næsten synonymt med de røde vine fra Toscana og al den romantik, der følger med dettte terroir, er denne super vigtige druesort kernen i nogle af de store navne i italiensk vin. Italiens kærlighedsaffære med Sangiovese – og faktisk hele vin verdenens – er generationer gammel, selvom nyere vinranke forskning antyder, at sorten ikke er så gammel som man engang troede. Men det er ren DNA forskning fra de senere år. Og den nye opdagelse i drueforskning.

toscana-vine
Chianti vine fra Toskana baseret på Sangiovese

 

Ved begyndelsen af ​​det 21. århundrede svarede Sangiovese til cirka en ud af ti vinstokke på den italienske halvø. Kvaliteten af den resulterende vin kan være bemærkelsesværdig variabel. Men i 1980’erne oplevede drastisk forbedrede vinfremstillingsteknikker et betydeligt skift mod mere kvalitetsorienteret vinproduktion. Sangiovese har adskillige kloner og er derfor kendt af mange synonymer i sit oprindelige Italien. Som eksempel Grosso for Brunello.

Sangiovese grapes in the Montalcino region of Tuscany, Italy
Sangiovese grapes in the Montalcino region of Tuscany, Italy

Sangiovese af god kvalitet er værdsat for sit høje syreindhold, faste tanniner og afbalanceret natur. Lækre smag af mørke kirsebær og sort frugt er karakteristiske og kan bakkes op af sekundære noter af tomat og tørrede urter. Brugen af ​​eg er blevet mere populær, og dette tilfører rigere smag fra druerne, der stræber mod blomme og vild hindbær.

 

Eneste tilladte drue i Brunello di Montalcino

I Toscana er Sangiovese den eneste druesort, der er tilladt i den prestigefyldte Brunello di Montalcino DOCG og giver rygraden til Vino Nobile di Montepulciano og de populære vine fra Chianti. En af Sangiovese-druens mere moderne resultaterer de såkaldte “Super Tuscanere”, som er lavet under Toscana IGT-kategorien. Disse vine giver vinproducenter større frihed til at blande oprindelige italienske druer med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot.

Biondi-Santi Riserva, dvs min. 5 år lagret

Denne topdrue findes også uden for Toskana

Uden for Toscana/Toskana er Sangiovese bredt plantet i Lazio, Umbrien, Marche og selvfølgelig på Korsika. På Korsika er sorten kendt som Nielluccio og har en karakteristisk maquis-karakteristik qua øens klippe karakteristik, der adskiller den noget fra andre vine fra sammen drue. (Maquis er det lave buskområde, der dækker øen og inkluderer krydderuter som salvie, enebær, samt egetræ og mynthe.) På verdensplan har den uden pas rejst til Californien og Australien, hvor dens høje syreindhold er et aktiv i det varme klima. Det passer den meget fint

Alle kloner af druen modnes temmelig langsomt, hvilket resulterer i en forlænget vækstsæson og rigere, stærkere og længerelevede vine end dem, der er fremstillet af sorter, der modner tidligt. Når vinstokke tilskyndes til at producere højere udbytter, forstærkes vinens naturligt høje syreindhold, og dens karakteristiske farve fortyndes mærkbart. Yderligere vanskeligheder opleves på grund af druens tynde hud, hvilket gør den modtagelig for rådne under fugtige forhold.

Synonymer inkluderer: Nielluccio, Sangioveto, Sangiovese Grosso for Brunello, Sangiovese Piccolo, Brunello, Prugnolo Gentile, Morellino.

Mad, der passer godt til Sangiovese, inkluderer:

  • Pappardelle pasta med en kanin og porcini champignon ragù
  • Stegte kyllingelever
  • Langsom stegt svinekød med hvid bønnemos
    og meget mere !
  • Se vort andet site om rejser til bla. Italien og mad & Vin.
Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]