Vino Nobile di Montepulciano, en af Toskana´s absolutte topvine

Vino Nobile di Montepulciano, en introduktion til klassisk Toskana vin

Vino Nobile di Montepulciano er en af ​​flere klassiske toscanske rødvine baseret på druen Sangiovese. Den kommer fra vinmarkerne, der omgiver Montepulciano, en malerisk bakkeby 40 kilometer sydøst for Siena, det sydøstlige Toscana. Området består af skråninger, der når 250 til 600 meter (820-1968ft) i højden, beliggende mellem to floder: Ocria og Chiana.

Sangiovese (lokalt kendt som “Prugnolo Gentile”) skal udgøre mindst 70 procent af den endelige vin. Andre lokale sorter tilladt i provinsen Siena kan tegne sig for 30 procent og op til fem procent kan være hvide sorter som Malvasia. De bærende røde druer inkluderer Canaiolo og den lidt kendte Mammolo (Korsikas Sciaccarello).

Vino Nobile di Montepulciano kræver 24 måneders lagring …mindst!

Lagringstiden for enhver Vino Nobile di Montepulciano er mindst 24 måneder (36 måneder for Riserva vine), hvoraf mindst 12 måneder skal bruges på egetræsfade. Egetønder bruges traditionelt her ikke så meget for deres smag som for den langsomme, kontrollerede modning, de giver.

Lokale vinproducenter brugte længe store italienske botti (egetræsfade med betydeligt større kapacitet end en barrique og dermed med mindre overfladeareal i forhold til volumen) snarere end de mindre franske tønder for at undgå uønskede egetræskarakterer (vanille, toast) som f.eks. også visse spanske vine udviste i gamle dage.

Farven er signaturen, løgfarvet, rødbrun, smuk

Vino Nobile di Montepulciano er normalt rødbrun-rød i farve og får en subtil mursten-orange farvetone over tid. Det er kendetegnet ved dets mørke kirsebær og rige blommearomaer, modne jordbær- og kirsebærfrugtsmag og en blid garvet “te-blad” -finish.

Det er også kendt for sin mellemstore krop, faste tanniner og for surheden, der gør den til en særlig ageworthy vin (vellavede eksempler forbedres yndefuldt over et eller to årtier). Nogle har beskrevet vinen som at have parfume fra Chianti Classico med Brunello di Montalcinos rigdom.

Montepulciano producerer også sød, hvid Vin Santo di Montepulciano samt Rosso di Montepulciano – en tørrød lavet i en mere moderne stil med færre traditionsbundne begrænsninger.

Vinhistorien i Montepulciano

Vinavl her går tilbage i mange århundreder til etruskiske tider. I løbet af det 15. århundrede var den lokale vin en favorit blandt det lokale Sienes aristokrati, og i det 16. århundrede blev den æret af pave Paul III, der talte om vinens fremragende kvaliteter.

Faktisk dyrker en af vore bedste vinvenner i Montepulciano vin efter samme principper som etruskerne. Der er en utrolig kreativitiet, der henter viden og pricipper tilbage i historien, men også i den nyeste enologiske viden, Det er dybt fascinerende.

Voltaire drak Vino Nobile

Vino Nobile di Montepulciano blev der skrevet om i digtet “Bacco in Toscana” (Bacchus i Toscana) af Francesco Redi, der beskrev det som “kongen af ​​alle vine”, og vinen blev også nævnt af den berømte franske forfatter Voltaire i sin bog Candide. Så er man lige som noget i vinverdenen.

I et kort stykke tid i det 19. århundrede gik Montepulcianos rødvine gennem en periode med søvnighed og blev ofte mærket som Chianti. Heldigvis, med ankomsten af ​​DOC-forordningen i 1960’erne, genvandt den sin statur som en fin og ædel vin og modtog yderligere officiel ros i 1980, da den blev tildelt DOCG-klassifikationen.

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]