Chablis

Vine fra Chablis siger at smage af flint

Vine fra Chablis

Vine fra Chablis siger at smage af flint. De siges også ofte at være fremragende og et udmærket alternativ til de ofte højt prisssatte hvide Bourgogner i øvrigt. Vi er ikke uenige. Men lad os se nærmere på vinregioner.

Chablis map

Hvad er Chablis?

Det er en historisk vinproducerende by og vinregion i det nordlige centrale Frankrig. Det producerer lette, tørre, hvide vine berømt for deres flintede mineralitet og sprød syre. AOC Chablis-vine produceres udelukkende af druesorten Chardonnay.

Det er Chardonnay på en lidt anden måde

Chablis-vine fremstilles i en stil, der adskiller sig meget fra dem, der produceres andre steder i Bourgogne. De er tørre og friskere snarere end mere vægtige/tunge og de er rigt aromatiseret, heraf betegnelse “smag af flint”. De fleste basale Chablis er gærede og lagret i rustfrit stålkar med brug af egetønder, der er mere almindelige i vine på højere niveau, selvom brugte, større tønder er mere tilbøjelige til at blive brugt end nye tønder, og vine vil bruge kortere tid i tønderne end i Côte d’Or.

Vingårde i vinregioner

Byen og dens vinmarker ligger en betydelig afstand nordvest for Bourgognes vigtigste vinproducerende områder fra Côte de Nuits til Maconnais. De er faktisk tættere på Sancerre (Loire) og Les Riceys (sydlige Champagne) og byen Paris. Derfor har vine et køligere klima end resten af ​​Bourgogne, og lignende vingårdsmakroklimaer til Champagne.

Det er alligevel Bourgogne

Politisk og administrativt ligger Chablis i det nordlige Bourgogne, skønt det ligger i departementet Yonne snarere end Côte D’Or. Det var en relativt sen tilføjelse til hertugdømmet Burgund i det 15. århundrede, og lokalbefolkningen identificerer sig ikke nødvendigvis som burgundere. På trods af alle disse forskelle har vinene fra Chablis en tendens til at blive klassificeret som en del af Bourgogne af de fleste detailhandlere og andre vinprofessionelle.

Terroir og Chablis

Virkningerne af terroir på vin kan ses tydeligere i Chablis end næsten andre steder. En vigtig opdeling inden for Chablis ligger mellem terræner med “Kimmeridgian soil” og dem med portlandsk jord. Kimmeridgisk jord eller ler er mere højt anset; den indeholder større niveauer af mineralrig ler samt de essentielle marine fossiler, der er ansvarlige for dets betydelige kalkindhold. Kimmeridgisk jord er kilden til varemærket mineralitet i premier og grand cru vine fra Chablis. Derimod er portlandsk jord ikke så rig på ler og fossiler, hvilket resulterer i lidt frugtbarere vine med en mindre mineralprofil. Petit Chablis-vine dyrkes oftest i portlandsk jord.

Klassifikation af vinmarkerne

Vinmarkerne i vinregioner er klassificeret i fire kvalitetsniveauer. Fra toppen er de: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis. Vine, der overholder de generelle Chablis-appelleringslove, kan kræve klassificeringen i den vingård, hvor de blev dyrket.

Betegnelsen AOC Chablis er den mest produktive og geografisk udbredte af de fire klassifikationer. Det blev oprettet i 1938 – på samme tid som Chablis Grand Cru-betegnelsen – for at beskytte Chablis-navnet, som blev brugt overalt i verden til at beskrive vine, der lignede den ægte Chablis. I dag er alle vine, der bærer Chablis-titlen, tørre hvide fremstillet udelukkende af Chardonnay. De skal produceres fra vinmarker i et specifikt udpeget område omkring Chablis by og dens nærliggende landsbyer.

Hvad er Chablis Premier Cru?

Chablis Premier Cru er ikke en særskilt betegnelse som de andre tre klassifikationer, men snarere en kvalitetsinddeling af standard AOC Chablis-titlen. Dens geografiske dækning er betydeligt større end Chablis Grand Cru. Der er 40 klimaer (vingårdspladser) omkring Chablis, der anses for værdige til den første cru-titel, og disse er yderligere opdelt i cirka 80 specifikke vinmarker. Vinene, der produceres under denne titel, er fremstillet i henhold til kvalitetskontrol, der ligger halvvejs mellem Chablis- og Chablis Grand Cru-betegnelserne.

Hvad er så Chablis Grand Cru?

Det Grand Cru-vine produceres af kun 100 hektar vinmarker plantet i blide sydvestvendte skråninger ved den østlige kant af byen. Der er syv navngivne Grand Cru-klimaer. De løber fra nord til syd langs Serein-floden: Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouilles, Valmur, Les Clos og Blanchot. Vine, der hævder Grand Cru-titlen, er lavet under strenge regler; det maksimalt tilladte udbytte er lavere end for standard Chablis, og det mindste potentielle alkohol en grad højere. Chablis Grand Cru vine reagerer godt på flaskealdring i mellem 10 og 15 år.

Petit Chablis

Petit Chablis er den mindst prestigefyldte af Chablis-appelleringerne. Det blev oprettet i 1944 for at dække de mindre vurderede vingårdsområder i området, generelt placeret på plateauer over de førende cru- eller grand cru-steder. Fordi de er mere udsat for vind og ikke er vinklet mod eftermiddagssolen, drager disse steder ikke fordel af de samme klimatiske og geologiske fordele som de bedre vinmarker og producerer mindre komplekse, mindre raffinerede vine.

Regionens produktion er domineret af La Chablisienne-kooperativet, der oprindeligt blev dannet i 1923 og nu udgør en del af Blasons de Bourgogne-gruppen af ​​kooperativer. Dets medlemmer opdrætter 1250 hektar vinmarker med alle kvalitetsniveauer, inklusive 11,7 ha grand cru og mere end 97 ha premier cru vinstokke. Deres vine kan vises under et utal af mærker, herunder forhandlerens egne mærker.

Irancy (Pinot Noir) og Saint-Bris (Sauvignon Blanc og Sauvignon Gris).

Bare 13 km sydvest for det ligger to landsbyer med deres egne vinstilarter og betegnelser. Disse er Irancy (Pinot Noir) og Saint-Bris (Sauvignon Blanc og Sauvignon Gris).

De vigtigste franske vindistrikter

Alsace
Armagnac
Bergerac
Bordeaux
Bourgogne
Champagne
Cognac
Corsica
Coteaux du Lyonnais
Jura
Languedoc-Roussillon
Loire
Moselle
Pays d´Oc
Provence
Rhone
Savoie

Læs også om bourgogne, nu vi er på de kanter.

Bedste retter med kylling og vinen, der matcher.

Bedste retter med kylling og vinen, der matcher.

Andre vinlande
Japansk Sake, ofte omtalt som "risvin," er en århundreder gammel alkoholisk drik, dybt forankret i japansk historie og kultur.

Japan

Vin, Sake og mad fra Japan  

Château du Moulin-à-Vent på Winetalk.dk

Winetalk

Winetalk er for dig, der elsker god vin og mad Winetalk er for alle, der vil inspireres til at finde ny og god vin og

Vine fra Frankrig

Frankrig

Vine fra Frankrig er stadig tres charmante Vine fra Frankrig Vine fra Frankrig har stadig suveræn kvalitet, bla. vist med at have verdens dyreste vine

Italien 2023 Vinhøst

Italien

Vine fra Italien, verdens største vinproducent. Og Italien er også det land med den største varietet i druer, vine og vinfremstillings metoder. I Italien leverer

Spanske vine

Spanien

Vine fra Spanien er i utrolig vækst. Det er innovation, når det er bedst. Det er uomgængeligt, at vinproducenterne i Spanien de sidste år har

Australien. Barossa-Unique-Tours

Australien

Australske vine udfordrer europæisk vin hver dag Australien er et vigtigt vinproducerende land, både med hensyn til kvalitet og omfanget af dets vinøkonomi. Vi ser

vine fra argentina

Argentina

Argentina er et fremtrædende vinproducerende land, der har en lang historie med vinfremstilling, der går tilbage til det 16. århundrede. Landet er den femtestørste vinproducent

Chile et stort vinland

Chile

Chile er et af verdens førende vinproducerende lande. Chile er et af verdens førende vinproducerende lande, med en rig historie inden for vinfremstilling, der går

Danmark

Vine fra Danmark er stadig et nyt, utroligt kapitel i vinhistorien med pionerer og enthusiaster i hele landet, der ofte risikerer hele butikken og pensionen

England

Vinproduktionen i England har taget fart i de senere år, hvor landets kølige og moderate klima har vist sig ideelt til dyrkning af visse druesorter.

new-zealand

New Zealand

New Zealand vin terroir og klima er perfekt New Zealand er en lille vin producent med et stort respekteret navn. Vinregioner i New Zealand producerer

portugal, Porto og Duoro

Portugal

Vine fra Portugal. Vine fra Portugal som naturligvis portvine, den perfekte ledsager til en solnedgang, en lækker desssert eller høj cigarføring, men gode peanuts er 

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]