grapes
Vinsnak og sidste nyt

Boeuf Bourguignon, hæld 1/2 flaske Bourgogne i, drik resten som trøst.

boeuf-bourguignon

Boeuf Bourguignon, komplet med vinforslag og opskrift

Boeuf Bourguignon er en rig og varieret gryderet, der kommer fra Frankrigs Bourgogne-region, en af de mest formemme rødvins regioner i Frankrig. En robust rød Bourgogne vin på de bløde druen Pino Noir  er rettens hovedaktør (du behøver ikke en topvin fra områet), der hældes i med passende andagt. Den bruges til at tilsmage mør fx Charolais-oksekøds udskæringer med  løg, hvidløg, timian, gulerødder, kartofler og svampe. Og ofte et par appelsinskræller for at gøre smagen endnu bedre med tilført sødme og let bitterhed. Få alle smagssanser aktiveret.

Bourgogne

https://www.winetalk.dk/vinlande/frankrig/bourgogne/

Okse bourguignon eller bœuf bourguignon, også kaldet bœuf à la Bourguignonne, er ret beset en oksestuvning, som er mør okse i rødvin, ofte rød bourgogne, og oksekød, typisk smagfuld med gulerødder, løg, hvidløg og en buket garni (krydderurter) og pyntet med perlereløg, svampe og bacon.

Ingredienserne koges i nogen tid ved ikke for høj varme (min. 30 minutter), indtil kødet er absolut blødt og saftigt, og al juice blandes sammen i en mørk, glat sauce. Efter at have været holdt i køleskabet i 24 timer og derefter genopvarmet, siger nogle, at retten smager endnu bedre, men er der noget tilbage?

Boeuf Bourguignon rækker tilbage til middelalderen, så længe har den langsomt tilberedende teknik været i brug. Der anvendes kun let tilgængelige ingredienser, men udskæringer der kræver lidt tid i gryden. Der er ingen grund til at brænde en dyr bøf udskæring af her. Tværtimod. Det er en sand gastronomisk glæde at kombinere oksekød i bourguignon formatet med en vin af næsten samme navn.

Opskrift på Boeuf Bourgignonne

I denne opskrift er det meget old school korrekt og tager  2 dage, da kødet hviler, nu ved du det er en option. Men lav retten samme dag eller måske 34 timer før, og alle er glade.

Du skal bruge:

1,2 kg oksekød, kan være okseklump eller inderlår
1 hvidløg
1 stjerneanis
1 kvist timian
3 laurbærblade
1 l fyldig rødvin (helst fransk og lavet af pinot noir)
5 spsk solsikkeolie
6 gulerødder, skåret i store bidder
1 løg, groft hakket
3 selleripinde, groft hakket
1 tsk tomatpuré
1 fuld skefuld almindeligt mel
150 g ikke-røget bacon, helst ellers røget
150 g perleløg eller små bananskalotteløg, skrællet
150 g svampe med knap
1 persille kvist, blade groft hakket til servering

TRIN 1
En dag eller to foran skal du skære oksekødet i store ca. 5 cm stykker. Personligt foretrækker jeg strimler, også nemmere at få møre på kortere tid. Sæt det i en glasskål med hvidløg, stjerneanis, timian og masser af krydderier. Bland alt sammen godt. Og skulderklap: drik et glas fransk rødvin hertil. Du har fortjent det!

TRIN 2
Hæld vinen 1/2 til 1/1 flaske i en stor gryde. Bring til kogepunktet. Hæld vinen over kødet, dæk derefter og afkøl lidt, før du køler ned natten over eller i op til 36 timer.

TRIN 3
Løft oksekødet ud af marinaden og tør på køkkenpapir. Varm halvdelen af ​​olien op i en stor gryde. Arbejd i batcher, brun oksekødet i 10 minutter og tilsæt mere olie, hvis det er nødvendigt. Når den er brunet, overføres oksekødstykkerne til en tallerken.

TRIN 4
Opvarm ovnen til 150 ° C. Tilsæt et strejf mere olie i fadet, tip derefter i grøntsagerne og brun dem forsigtigt i 10 minutter. Brug en træspatel. Spred melet over og kog i 2 minutter, rør derefter tomatpuréen ind. Tilsæt kødet og eventuel juice fra gryden igen, og hæld derefter marinaden med det hele i. Lad det hele simre, og giv det en god omrøring, dæk derefter, og sæt det i ovnen i 3½-4 timer, omrør hver times tid, indtil kødet er meget mørt. Du har nu en lækker rustik gryderet, der kan serveres som den er, men fortsæt med at tage det til næste niveau.

TRIN 5
Lad gryderet køle af, og vip derefter forsigtigt ned i en sigte eller dørslag over en skål. Løft kødet og gulerødderne tilbage i gryden, klem derefter alt andet i sigten, så du trækker saftene ud, og noget af hvidløget bliver klemt igennem. Lad denne sauce simre i en gryde i 10 minutter eller indtil den har en konsistens efter din smag, og hæld det derefter over kødet.

TRIN 6
Mens kødet braiseres, opvarmes resten af ​​olien i en stegepande. Steg bacon og løg i 15 minutter, indtil baconet er sprød, og løgene er blødgjort, men ikke brændte, kun brunede. Sæt temperaturen til ca. 225 grader kortvarigt, tilføj svampe og nærmest rist dem. Hæld indholdet af stegepanden i gryden, omrør og lad det simre nogle minutter. Tilfør rigeligt med persille, bring derefter retten til bordet og server med f.eks. friske kartofler efter eget valg.

Andre franske retter

Oeufs en Meurette: Porcherede æg i rødvin som i Bourgogne

Oeufs en Meurette: Pocherede æg i rødvin som i Bourgogne

Vil du sen mere end 30 franske retter?

Vinsnak

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]