Dansk rødvin er i den grad “a thing”

Rondo er en rød druesort, der er blevet særligt populær i Danmark og andre nordlige vinregioner. Danske rødvine

Hvor god er rødvin fra Danmark?

For blot 20–25 år siden blev dansk vin mest betragtet som en kuriositet. Vinmarkerne var små, vinloven var i sin spæde barndom, og klimaet gjorde det vanskeligt at modne klassiske druer. Men meget har ændret sig. Danmark er i dag et officielt vinland i EU, klimaet er blevet varmere, og en række pionerer har satset stort på kvalitet. Resultatet? Flere danske rødvine vinder nu priser i internationale konkurrencer, og både vinelskere, somelierer og udlandet har fået øjnene op for, at dansk vin kan noget helt særligt.

Fra Ørnberg på Sjællands Odde (www.oernbergvin.dk), hvor jeg ofte fra mit sommerhus har hentet en fremragende mousserende vin med det elegante logo til Lolland´s fantastiske kirsebærvin fra Frederiksdal, men også flere andre spændende vine fra Sydhavsøerne, og alle de andre producenter, der møjsommeligt ofte over en periode på 10 år og mere, arbejder med vinudvikling fra ranke til flaske,  før der virkeligt “sker noget”. Og der er ingen garantier for kvalitet og en sund forretning. Vinavlere herhjemme fortjener stor respekt. 

Hvilke druer dyrkes til dansk rødvin?

  • Rondo – en krydsning der modner tidligt, giver dyb farve og bløde tanniner.
  • Regent – kendt for kraftigere struktur og krydret præg.
  • Leon Millot og Cabernet Cortis – hybrider med mørk frugt og fylde.
  • Pinot Noir – dyrkes i mindre skala; krævende, men kan give elegante vine.
  • Zweigelt – enkelte steder, giver lysere rødvin med kirsebærnoter.

Skal dansk rødvin drikkes ung eller gemmes?

De fleste danske rødvine er bedst unge – inden for 2–5 år – hvor frugten står frisk og levende. Enkelte producenter med fadlagring og mere kraftfulde hybrider kan lave vine, der holder 7–10 år, men det er stadig undtagelsen.

Smagskarakteristik

  • Friske røde bær (kirsebær, ribs, hindbær)
  • Moderat alkohol (11–13 %)
  • Let til medium krop
  • Tydelig syre, der gør dem madvenlige
  • Urter og let krydret præg

Kan Danmark lave “opulente” rødvine?

Med klimaændringer ser vi enkelte forsøg på kraftigere rødvine, men Danmark har stadig et køligt klima. De mest succesfulde danske rødvine spiller på friskhed og terroir fremfor høj alkohol og mørk power. Opulent stil som i Syditalien er ikke realistisk, men elegant og balanceret vin i burgundisk stil er absolut muligt.

Vinder danske rødvine priser?

Ja. Flere danske producenter har de seneste år hentet medaljer i internationale konkurrencer som PIWI Wine Award, International Wine Challenge og Decanter World Wine Awards. Det er især mousserende og hvidvine, men også rødvine er begyndt at markere sig.

De bedste producenter af dansk rødvin

  1. Skærsøgaard Vin (Dons, Jylland) – Danmarks første kommercielle vinproducent, kendt for mousserende og rødvin på Rondo.
  2. Dyrehøj Vingaard (Røsnæs, Sjælland) – Danmarks største vingård, flot Rondo og Regent.
  3. Skaarupøre Vingaard (Fyn) – aromatiske rødvine og dessertvine.
  4. Cold Hand Winery (Randers) – mest frugtvin, men også rødvine af høj kvalitet.
  5. Lilleø Vin (Smålandsfarvandet) – kendt for Pinot Noir i lille skala.
  6. Vejrhøj Vingaard (Odsherred) – terroirpræget vin, flotte resultater.
  7. Munkeruphus Vingaard (Nordsjælland) – små produktioner, men ambitiøst.
  8. Årø Vingård (Sønderjylland) – tilgængelig rødvin og vinsmagninger.
  9. Kelleris Vingaard (Nordsjælland) – Regent og Rondo.
  10. Frederiksdal Kirsebærvin (Lolland) – ikke druerødvin, men ikonisk for dansk vin.
  11. Hjelm Vingaard (Møn) – spændende terroir, elegante vine.
  12. Nyborg Vingaard (Fyn) – Regent med kraft.
  13. Kolding Vinlaug (Jylland) – prisbelønnede små mængder.
  14. Guldbæk Vingård (Nordjylland) – innovative blandinger.
  15. Aakærgaard (Horsens) – eksperimenterende og kvalitetsfokuseret.

Læs også

 

Vinsnak
Min vinkælder og din
Lær om vin

Din egen vinkælder

Sådan laver du din egen vinkælder og får bedre vin Drømmer du om din egen vinkælder? Det gjorde jeg også og fik den. I denne

Montalcino Brunello højborg
Toscana

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino er kongen, men der er en udfordrer Brunello di Montalcino i det sydlige Toscana nede ved Siena er klassisk betragtet en af

Megavin dk

Bedre vin og mad inspiration fra hele verden

Winetalk.dk er Danmarks nok mest globale mad og vin medie:
Vine fra hele vinverdenen
Mad fra restauranter til opskrifter
Se også mad & vin tilbud i din indbakke 1 gang om måneden.
Og mad & vin nyt på winetalk.dk hver dag året rundt

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]