grapes
Vinsnak og sidste nyt

Champagne Grand Cru og Premier Cru. Få hele historien.

Champagne Grand Cru og Premier Cru.. Tasting Dom Perignon champagne vintage Rose

Champagne Grand Cru og Premier Cru og så alle de andre

Champagne Grand Cru og Premier Cru er toppen i den måske den mest komplicerede rubricering af vin kvalitet, så her er hjælpen. Det er ofte ved nytår at en ny last skabes, f.eks.  glæden ved de gode bobler: Champagne og nytår er a match made in heaven. Nytår er en tid, hvor mennesker rundt om i verden mødes og fejrer afslutningen på et år og begyndelsen på et nyt. Det er en tid til at være taknemmelige for det, vi har, og træffe beslutninger for det kommende år. Men hvad mange mennesker ikke ved er, at det var Champagne, der spillede en integreret rolle i at skabe denne nytårs tradition.

Den fascinerende historie bag Champagne

I dette blogindlæg vil vi udforske den fascinerende historie bag Champagne og nytår, samt nogle interessante fakta om selve “Champagne”. Vi vil også se på, hvorfor den blev så populær i Nytårsfejringen, og hvordan Champagne er lavet.  Så lad os tage et dyk ned i Champagnens historie og opdage, hvad der virkelig gør den så speciel.

Champagne wine map, France, Champagne Grand Cru og Premier Cru
Champagne wine map, France, Champagne Grand Cru og Premier Cru

Champagnes historie

Champagnes historie er lang og rig, der går tilbage til Romerrigets tidlige dage. Champagne eller noget der ligner meget blev første gang nævnt skriftligt i år 544 e.Kr., da en munk ved navn Venantius Honorius skrev om en vin lavet i regionen i Norditalien, der var “mousserende og hvid.”

Champagne vandt popularitet i hele Europa gennem århundreder, og i 1600-tallet blev den eksporteret til andre lande. Den første registrerede brug af Champagne til ristning var ved kroningen af kong Ludvig XIV i 1654.

Dom Perignon (ca. 1638 til 14. September 1715) var en benediktinermunk og ham som opfandt Méthode champenoise. Det berømte champagnemærke Dom Pérignon er opkaldt efter ham. Han tilsatte gær og sukker til vin, hvilket fik den til at gære og skabe bobler. Før denne opfindelse var champagne en stille vin.

Dom Perignon champagne vintage Rosé
Dom Perignon champagne vintage Rosé

Siden da er Champagne blevet synonymt med festligheder og særlige lejligheder. Det er fantastisk vin og en overmåde lukrativ forretning. Der er jo Champagne ved nærmest enhver festilig lejlighed, ikke at jeg klager; bryllupper, nytårsfester, jubilæer, virksomhedsovertagelser, studenterfest og mange andre festlige lejligheder.

Sådan laves champagne

Mens metoden til fremstilling af champagne har ændret sig siden dens tidlige dage, forbliver den væsentlige proces den samme. Først høstes og knuses druerne. Saften gæres derefter i tønder eller tanke i et par uger. Efter gæringen aftappes vinen med en lille mængde sukker og gær. Flaskerne placeres derefter i kølige kældre, hvor de forbliver i flere måneder (eller år, hvis der er tale om vintagechampagne). I løbet af denne tid forbruger gæren sukkeret og producerer kuldioxidgas. Denne gas er det, der giver champagne dens karakteristiske bobler. Til sidst tømmes flaskerne (sedimentet fjernes) og proppes. Champagne er nu klar til at nyde!

De forskellige typer champagne

Der er tre forskellige typer Champagne – Brut, Extra Dry og Demi Sec. Hver type er bestemt af mængden af sukker tilsat til vinen.

Brut Champagne er den tørreste og mest populære type. Den indeholder mindre end 1,5 % sukker. Extra Dry Champagne er lidt sødere end Brut, med 1,2-2% sukker. Demi-Sec er den sødeste type champagne med 2-5% sukker.

Mosten, eller juicen, til alle Champagner, gennemgår en sekundær gæring i flasken, som giver dens karakteristiske bobler. Denne proces kaldes Methode Champenoise og kan kun bruges til vine lavet i Champagne-regionen i Frankrig. Sukker og gærarter interagerer for at skabe kuldioxidgas, som bliver fanget i flasken under tryk. Når du åbner en flaske Champagne, slipper gassen ud og danner bobler i vinen,

Vi begynder med Champagne Grand Cru og Premier Cru

Hvordan opstod Grand Cru og Premiere Cru i vindistriktet Champagne. S0m de metodiske vinmagere og handelsfok franskmænd er, så valgte man et system baseret på terroir primært: Hvor vokser de bedste druer til Champagne, og der er ca. 7 forskellige i alt. Så gav man 100 point til de kommuner, der havde de bedste druer,og der blev betalt derefter af producenterne,  og i dag ligger Premier Cru på ca. 80-90 point. Der er over 1600 champagner i alt. Og der er 7 Grand Cru og ca. 43 Premier Cru, så langt de fleste omend meget drikbare, er ikke begunstiget med denne udmærkelse, som også set med forbruger øjne er lidt en barriere økonomisk da f.eks. Grand Cru prismæssigt er stukket helt. Få, men dog nogle,  koster over 40.000 kr for en flaske. Kunsten er for de fleste, at finde nogle bobler, der er lækre, uden man skal grave ned i pensionen eller sælge bil nummer 2 for at drikke den.

Taittinger er topbobler og et godt eksempel er deres Rosé

Friske og vibrerende Taittinger, siger man. Med sin intense farve og glitrende udseende skiller Taittinger Prestige Rosé sig ud med det samme; dens hemmelighed ligger i dens sammensætning af druer og delikate  vinifikation.

Den unikke farve og søde intense smag af denne cuvée kan tilskrives de 15% rødvin, der stammer fra de fineste Pinot Noir druer fra Montagne de Reims. De resterende 30%, sammensat af Chardonnay, tilføjer et klædeligt raffinement, der forventes af Taittinger-champagne. Dens stærke og udtryksfulde næse præsenterer aromaer af friske vilde jordbær, kirsebær og solbær. Når de nippes, frembringer disse karakterfulde bobler liv, frugtighed, friskhed og syrlighed – kvaliteter, der kun kan opnås i en udsøgt rosé blanding.

Taittinger Rosé Champagne
Taittinger Rosé Champagne

Top level Champagne: TAITTINGER PRÉLUDE GRANDS CRUS

Den strålende krop er lys gul med sølv highlights, et tegn på den høje andel af exceptionelle Chardonnays.
Boblerne er små af fine og danner en vedvarende og delikat cremet ring af skum. Vinen er subtil og frisk i næsen. De
indledende mineralaromaer viger hurtigt for grønne og derefter blomsternoter med duft af hyldeblomster og krydret kanel undertoner. Indgangen til ganen er ren og livlig, domineret af meget overordentlig friske citrusnoter. Disse forvandles til meget fyldigere, rundere og mere silkeagtig smag hvor hvide ferskner i sirup dominerer. Finishen er rig, dvælende og sprængfyldt med smag. Præludium “Grands Crus” er en glædelig blanding af finesse og kompleksitet. sin balance af friskhed og aromatisk udtryk er enestående.
Prélude “Grands Crus” er en cuvée, der gør en fremragende aperitif eller tilbehør til klassiske skaldyrsretter. Prélude Grands Crus Cuvée er sammensat af Chardonnay (50%) og Pinot Noir (50%), som Taittinger har udvalgt udelukkende fra toppen Grands Crus vinmarker klassificeret som “100%” i Champagne-systemet. Produceret kun ved brug af første
presset af vinen tilbyder denne sjældne blanding finessen og strukturen som en stor vin har brug for, hvis den skal lægges ned i nogen længde af tid. På ganen rammer denne vin den perfekte balance mellem øjeblikkeligt mineralsk Chardonnay og det stærkt udtryksfulde
Pinot Noir. Lagret i mere end fem år i kælderen, den Prélude cuvée er unik for sin bemærkelsesværdige ungdom og store et væld af smagsoplevelser.

Så varmede vi op til teorien:

Grand Cru. Druerne bestemmer

Champagne-appellationen generelt tillader dyrkning af 7 druesorter til champagneproduktion: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc, Pinot Gris. Faktisk bruges kun 2 af dem i sammensætningen af en Grand Cru-champagne: Chardonnay og Pinot Noir.

Kommunerne:

Champagne  dyrkes omkring mindre landsbyer hovedsageligt. Selv området er ca. 180 km frsn nord til syd, men det er ikke et bælte af vindruer. Det er små “laguner” rundt om landsbyer. Vi tager lige toppen af poppen.
De 17 landsbyer, der indgår i Grand Cru-klassifikationen er: Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont sur Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Louvois, Mailly Champagne, Oger, Oiry, Puisieux, Sillery, Tours sur Marne , Verzenay og Verzy.

Champagne husene, super champagne, hvad er nu det?

Havde vi ikke lige fået styr på det Champagne sjov? Jo da, men, der findes en række Champagne ‘super’ mærker, i mangel af et bedre udtryk. De kaldes nogle gange ‘Grand Marque’ Champagner. Disse champagner og deres ‘Prestige Cuvées’ er:

Moët & Chandon´s Dom Perignon; Taittinger’s Comtes de Champagne; Perrier-Jouëts Belle Epoque; Ruinarts Dom Ruinart; Bollinger’s Bollinger RD og Grand Anneet mærke James Bond brandet fik solgt til en del rundt om i verden; Louis Roederers Cristal, som faktisk er et fint gammelt mærke, selvom det for nogle har en lidt til tider vulgær klang. Den der skal poppes. når du skal blære dig på natklubben; Veuve Clicquots La Grande Dame. Den gule enke har været solgt utroligt meget i Danmark og man har som den skarpe læser har set en Grand Cru version på topniveau og den vi kender bedst den med den gule etikette, begge af høj klasse; Pol Rogers Cuvée Winston Churchill og Laurent-Perriers Grand Siecle.

Champagne og Winston Churchill
Champagne og Winston Churchill

Intelligent markedsføring af Moët & Chandon

Ud af disse er det måske smarteste stykke markedsføring af en prestigefyldt Cuvée, den som  Moët og Chandon huset gennem mange år har lavet for Dom Perignon. Dom Perignon var sandsynligvis den mest indflydelsesrige figur i Champagnes historie. Helt tilbage i 1876 opfandt Dom Perignon champagnen, og Moët og Chandon købte rettighederne til at bruge hans navn i det 19. århundrede. De skabte den første ‘Prestige Cuvée’ i 1936 ved at bruge deres 1921-årgangschampagne. Den dag i dag går de meget op i at holde de to mærker adskilt, og de fleste er ikke klar over, at Dom Perignon faktisk er lavet af Moët og Chandon.

Premier Cru

Som sagt er der lige nu 43. Det kan godt skifte lidt, da de er til eksamen hvert år. I min bog er det best buy, hvis du vil have dejlig Champagne med de fineste små bobler med priser i runde tal fra 300 kr. Hold lige på hat og briller, og bare rolig, der er ingen eksamen:

Brugnon, top champagne, 3 slags også en for dig
Brugnon, top champagne, 3 slags også en for dig

De næstbedste vinmarker at eje er Premier Cru-vinmarkerne, hvoraf der er 43 landsbyer placeret på tværs af Champagne-regionen. Ud af de 43 landsbyer er to, Chouilly og Tours-sur-Marne, Grand Cru-vinmarker, men kun for én bestemt druesort er de andre sorter Premier Cru. Der er også to landsbyer Etrechy og Grauves, der er Premier Crus, men kun for én druesort.

I alt er der 7.500 acres af Premier Cru Champagne svarende til næsten 22% af Champagne. Her spænder klassifikationerne fra 99% til 90% afhængigt af landsbyen og faktisk vingårdens aspekt og druernes kvalitet. Ud af de 43 landsbyer er de historiske vurderinger som følger: 2 landsbyer 99%, 13 landsbyer 95%, 7 landsbyer 94%, 5 landsbyer 93% og endelig 16 landsbyer vurderet til 90%.

De førende cru landsbyer/kommuner er:

99% Mareuil-sur-Ay, Tauxieres

95% Bergeres-les-Vertus, Billy-le-Grand, Bisseuil, Chouilly – Kun sorte druer, Cuis – Kun hvide druer, Dizy, Grauves – Kun hvide druer, Trepail, Vaudemanges, Vertus, Villeneuve-Renneville, Villers-Marmery, Voipreux

94% Chigny-les-Roses, Cormontreuil, Ludes, Montbre, Rilly-la-Montagne, Taissy, Trois-Puits

93% Avenay, Champillon, Cumieres, Hautvillers, Mutigny

90% Bezannes, Chamery, Coligny – Kun hvide druer, Cuis – Kun røde druer, Ecueil, Etrechy – Kun hvide druer, Grauves – Kun røde druer, Jouy-les-Reims, Le Mesneux, Pargny-les-Reims, Pierry, Sacy , Tours-sur-Marne – Kun hvide druer, Villedommange, Villers-Allerand, Villers-aux-Noeuds

Forbehold for stavefejl tages.

Vi tager lige helikoptoren over den grønne vinmarker

De næstbedste vinmarker at eje, og så ville du være ret rig, er Premier Cru-vinmarkerne, hvoraf der er 43 landsbyer placeret på tværs af Champagne-regionen. Ud af de 43 landsbyer er to, Chouilly og Tours-sur-Marne, Grand Cru-vinmarker, men kun for én bestemt druesort er de andre sorter Premier Cru. Der er også to landsbyer Etrechy og Grauves, der er Premier Crus, men kun for én druesort.

I alt er der 7.500 acres af Premier Cru Champagne svarende til næsten 22% af Champagne. Her spænder klassifikationerne fra 99% til 90% afhængigt af landsbyen og faktisk vingårdens aspekt og druernes kvalitet. Ud af de 43 landsbyer er de historiske vurderinger som følger: 2 landsbyer 99%, 13 landsbyer 95%, 7 landsbyer 94%, 5 landsbyer 93% og endelig 16 landsbyer vurderet til 90%.

Hvad er verdens ældste champagne

 

Sådan vælger du den rigtige champagne til nytårsaften

Når det kommer til at vælge den rigtige champagne til nytårsaften, er der et par ting, du skal tage højde for. Først og fremmest skal du beslutte dig for, hvilken slags atmosfære du vil skabe. Hvis du leder efter noget luksuriøst og sofistikeret, så vælg champagne med en højere pris. Men hvis du bare vil have det sjovt og nyde selskabet med dine venner, så vil enhver gammel flaske champagne duge.

Når du har besluttet dig for den atmosfære, du vil skabe, er det tid til at begynde at tænke på selve champagnen. Det vigtigste er at sørge for, at du får champagne af god kvalitet – det er ikke den rette lejlighed at spare på kvaliteten! Der er masser af prisbillige champagner derude, som stadig er fremragende i kvalitet, så tøv ikke med at bruge lidt flere penge, hvis det betyder at få en bedre flaske.

Overvej endelig, hvilken slags mad du skal servere nytårsaften. Hvis du har planer om at holde et fint middagsselskab, så er det måske værd at kaste sig ud i en lidt dyrere champagne, så dine gæster virkelig kan hygge sig. Men hvis du bare skal have lidt snacks eller fingermad, så vil enhver gammel flaske klare sig fint.

Uanset hvilken slags nytårsaften du planlægger, så sørg for at vælge den rigtige champagne, så alle kan have det sjovt!

Østers og champagne rundt om i verden kommer her.

Champagne og nytår går hånd i hånd i mange kulturer

Her er nogle af de mest populære nytårstraditioner, der involverer champagne og især Champagne Grand Cru og Premier Cru.

I Frankrig er det tradition at drikke et glas champagne ved midnat nytårsaften. Dette gøres ofte, mens man står under en mistelten, hvilket siges at bringe held i det nye år.

I Spanien er cava, en type mousserende vin. Det er sædvanligt at give et ønske, når man drikker det første glas ved midnat.

I Tyskland indtages Sekt, en anden type mousserende vin, almindeligvis under nytårsaften. En populær tradition er at hælde en lille mængde Sekt i hver persons glas inden midnat og derefter skåle for godt helbred i det nye år.

I Italien drikkes prosecco normalt nytårsaften. Det er almindeligt at spise linser nytårsdag, da de siges at bringe held og lykke i det nye år.

Uanset hvad dine traditioner måtte være, håber vi, at du får et godt og sikkert nytår! Skål!

Jul og nytår i hele verden

Jul og nytår i hele verden

Bobler: Konklusion om Champagne Grand Cru og Premier Cru

Champagne er en boblende og lækker drik, der er blevet synonymt med fest. Det er derfor ikke underligt, at det er blevet det traditionelle valg at skåle i det nye år. Champagne tilføjer ikke kun et ekstra element af festivitas til enhver lejlighed, men historien bag dens tilknytning til det nye år giver også et interessant stykke vinhistorieig fakta. Så næste gang du hæver dit glas champagne den 31. december  sommer, så husk: Du fejrer ikke kun ved at sige farvel til endnu et år, der er gået, og hej til et endnu uprøvet – du deltager også i en århundreder gammel tradition!

Mere skum fra Winetalk.dk

Hvor gode er de engelske bobler?

Engelsk vin, der har terroir så godt som i Frankrig

Østers og champagne, et par der holder hele livet

Østers og champagne, et par der holder hele livet

Læs mere om Frankrig

Vinrejser i Frankrig

Vinsnak

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]