Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion

Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert. Det er vin produktionens første møde med farve og garvesyre, som bl.a. udtrækker farvestoffer, tanniner og smagsstoffer fra drueskallerne. Som regel har druernes frugtkød ingen farve, og en rødvin får derfor sin røde farve ved at de røde skaller ligger i mosten i cirka en uge. I billige vine foregår macerationen kun 2–3 dage. I dyrere vine ligger skallerne endnu længere tid for bl.a. at blødgøre vinens tanniner. Typisk en uge, nogle gange flere uge, det er er kunsten at lave vin begynder. Macerationen styres som regel af temperaturen og graden af (hvor meget) omrøring af gæringskarret og dermed kontakten mellem skallerne og mosten. Udover den almindelige maceration findes fx carbon- og charmat maceration. Men så bliver vi ret tekniske.

Bunches of cabernet wine grapes on old vine

Macerations processen anvendes som regel ikke ved fremstilling af hvidvine. I stedet skiller man her most og drueskaller fra hinanden så hurtigt som muligt for at undgå udtrækning af garvesyre, tanniner. Dog kan man opleve hvidvine, hvor man netop har ladet mosten ligge på drueskaller, for at skabe kraftige eller komplekse hvidvine. Det er så ikke din typiske terrassevin.

Macerationsoricessen, en masse “pulp”,  drue saft og drueskaller, der udvikler mirakler

Bruger man maceration til orange vine?

Svaret er ja. Orange vine er vine, hvor de hvide druer er udsat for ovennævnte meceration process. Det er en del af processen for at opnå den specielle organge farve og smags karateristik.

orange vine

Og nu vi er igang, Rosé vine kan laves via maceration, der styrer hvor meget farve vinen skal have fra sart rosa til fuld knald på som visse f.eks. spanske rosé vine. Når det drejer sig om Rosé vine og maceration, er vi typisk nede på få timers maceration.

Er du til vinrejser?

Så se traveltalk.dk her

Vin appellation. Vinexpo is one of the largest exhibitions for wine and spirits professionals from all over the world
Vinsnak
Amarone udvalg
Italien

Amarone: Italiensk Vinmagi fra Veneto

Amarone: Italiensk Vin-magi fra Veneto Amarone er en type italiensk rødvin, der stammer fra Veneto-regionen i det nordøstlige Italien. Den er kendt for sin rige,

Jul og nytår i hele verden
Mad og Vin

Jul og nytår i hele verden

Jul og nytår i hele verden fra Norge til Japan. Jul og nytår i hele verden, så globalt er konceptet faktisk. Undtagen i Kina og

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]