Syrah

Syrah or Shiraz
Syrah or Shiraz

Syrah

Syrah er en rød druesort, der er kendt for at producere fyldige og komplekse vine. Det er en af ​​de mest plantede druesorter i verden og er især populær i Frankrigs Rhône-dal, hvor den er kendt som Syrah, og i Australien, hvor den er kendt som Shiraz.

Vinen har typisk smag af brombær, sorte kirsebær, blomme og peber, samt urte- og jordagtige noter. Vinens tanniner kan være faste og strukturerede, og den har ofte en lang eftersmag.

Hvad er Syrah kendt for som vindrue?

Det er en mørk rødvinsdrue. Dens oprindelse har været meget diskuteret, men dens moderne vindyrkningssted er uden tvivl den nordlige Rhône-dal i det østlige Frankrig. I Australien er Syrah flagskibssorten og har udviklet en så tydelig og vigtig drue, at den i det væsentlige betragtes som en særskilt sort, overvældende (men ikke udelukkende) er kendt som Shiraz.

Hvad er karakteristisk for druen Syrah?

Syrah har vist sig succesfuld rundt om i verden; vine produceres i mange stilarter og viser utallige mørke frugter bær og frugt nuancer. Sorten  kan være ganske “blomstret” i sin ungdom og udvikle aromaer af hvid og sort peber og urteagtige noter, når den ældes. Nogle eksempler viser garvet læder og røgfyldte dufte, mens frugten i disse vine har tendens til den meget mørke smagsindtryk af solbær og lakrids.

Kan Syrah blandes med andre druesorter?

Ja, Syrah er også en fremragende blandingsdrue.
Det er også en ekstremt nyttig blandingsdrue på grund af dens dybe farve og typisk høje tanniner. I det sydlige Rhône er det almindeligt, at den blandes med enhver kombination af blandt andet Grenache, Mourvèdre, Carignan og Cinsaut.

Hvor findes de bedste Syrah vine i Frankrig?

Nogle af verdens mest berømte Syrah-vine er de rødlige, jordiske røde fra den nordlige Rhône, især Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas og Saint-Joseph appellationer. Mens Eremitagen har været højt respekteret i mange århundreder, er de “ristede skråninger” i Côte-Rôtie først opstået som et førende terroir til Syrah mod slutningen af ​​det 20. århundrede. I Côte-Rôtie kan op til 20 procent Viognier co-fermenteres med de røde druer for at løfte aromaer og stabilisere farve; Syrah-Viognier-blandinger fremstilles nu i mange andre regioner.

Kan Syrah lagres længere end få år?

Den kan blive imponerende gammel og bedre og bedre med årene.
Et af de mest værdsatte aktiver er druens evne til at producere vine, der kan ældes og forbedres i mange årtier. Den mest værdsatte betegnelse i denne henseende er nok Hermitage -bakken; dens navn er så respekteret, at det i mange år blev brugt som et synonym for Syrah i Australien. En velbygget Eremitage kræver 10 år eller mere for at opnå sin fyldige, krydrede fylde og vil belønne kælderrum i yderligere et årti.

Hvilke andre vinproducerende regioner i Eurpa anvender druen?

Flere hundrede kilometer op ad Rhône -dalen fra Hermitage, nær flodens oprindelse ved Rhône -gletsjeren, har druen fundet et lykkeligt hjem for altid  i Valais i varme, beskyttede skrånende vinmarker, hvor den kan producere bemærkelsesværdigt fyldige, komplekse vine.
Syrah er også vigtig i Østrig bla. Yderligere 700 kilometer øst, nyder druesorten klimaet i det østlige Østrigs Burgenland, afgrænses ved søerne Neusiedl. Læs mere om Østrigsk vin her

Det er vist også kendt i USA?

USA vine har taget Syrah til sig i den grad, så det er helt korrekt.
På tværs af Atlanterhavet har Syrah en kultfølelse i det vestlige USA, i Californien, Washington og Oregon. Selvom den ikke har set den succes, Cabernet Sauvignon eller Zinfandel nød, og heller ikke den febrilsk tilbedelse af Pinot Noir, har et dedikeret band af amerikanske vinproducenter hengivent arbejdet med Syrah siden 1970’erne. Disse mænd og kvinder er kendt som Rhône Rangers og har bevist, at sorten kan producere komplekse, rige vine i alle tre af de ovennævnte stater. Læs mere om vine fra USA

Finder man den franske drue længere væk?

Syrah er rejst oversøsisk til lande som Chile og Argentina.
Længere mod syd har denne store drue bevist sig selv i både Chile og Argentina i mindst 20 år og finder sin egen stil på hver side af Andesbjergenes toppe. Det har også opnået succes i New Zealand og i Sydafrika.

Hvilken mad passer?

Cassoulet (solid gryderet af and og svinepølse)
Svinekødsribber med grillsauce
Rosmarin lammemørbrad med rødvin jus
En god bøf.

Short ribs skal da rødvin braiseres

Vinsnak
Ratti Barolo Serradenari 2019
Piemonte

Ratti Barolo Serradenari 2019

Ratti Barolo Serradenari 2019 I hjertet af La Morra, ved en imponerende højde på næsten 500 meter over havets overflade, præsenterer Ratti 2019 Barolo Serradenari,

Tanniner i Vin
Lær om vin

Tanniner i Vin

Tanniner i Vin: En Smagsoplevelse, der Beriger Ganen Hvordan påvirker tanniner i vin kvalitet og smag? For vinentusiaster strækker tiltrækningen af en fængslende flaske sig

Vodka
Lær om vin

Vodka Guiden: Historie, Brands, Cocktails

Vodka Guiden: Historie, Brands, Cocktails Vodka er en alsidig og elsket “brændevin” med en rig historie, en omhyggelig produktionsproces og et mylder af cocktail muligheder.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]