grapes
Vinsnak og sidste nyt

Friuli og de forførende hvidvine

vine fra friuli

Vine fra Friuli

Friuli i det nordøstlige hjørne af Italien er begunstiget med et perfekt klima for vindyrkning. Og der startede vor interesse for Friuli. Det var de utroligt elegante hvidvine fra skråninger i det høje Friuli. Så vi ville vide mere: Og det var især Pinot Grigio vindruen og vinene Pinot Grigio druen (Pinot Gris på fransk, betyder grå), som vakte nysgerrigheden. Hvordan ser området ud, hvad er der at smage og opleve i Friuli? – Velvidende, at hele Italien i al sin forskellighed har noget særligt at byde ind med, hvor som helst. Det skal bare identificeres. Så her var det Pinot Grigio. Lad os gribe det håndtag og åbne døren.

Vejen til Friuli

For feriebilister fra Danmark, der gerne kører til Toscana og Rom, er det en overkommelig tur gennem Dolomitterne (men tager tid) eller den “lækre måde” er at tage et par dage i Venedig og så køre til Friuli ad autostradaen eller omvendt, de ligger tæt på hinanden.

På kun en 1/2 time fra Venedig begynder det at tynde markant ud i trafikken, og turister af betydning i antal kan du ikke længere se i bakspejlet. Du er på eventyr i Italien. Du er tæt på de høje bjerge i Dolomitterne og Slovenien og de gode oplevelser.

Floden ved Cividale del Friuli

Floden ved Cividale del Friuli

Friuli har selvstyre og har sit eget sprog lidt som i Trentino hver tysk og italiensk blander sig ret harmonisk, men du forstår sikkert intet, og ingen fornærmelse er tilsigtet. Kun ca. 1.3 mill.  indbyggere kan sproget. En charme i sig selv, for du kan sagtens klare dig med engelsk eller italiensk.

Friuli er og sandstrande og private lagune, og så Dolomitterne i baghaven

Du er ved en “crossroad” i det centrale Europa. Et utroligt spændende område med sandstrande og private laguner  langs den adriatiske kyst det ene øjeblik til  de højeste bjerge knejsende det næste.  Her finder du lokkende, især hvide vine (der var de igen), der med vinranker i højderne producerer indtagende vine. Minder i øvrigt meget om de østrigske, måske fordi terroir er meget lig hinanden med mineraler i højden i bjergene. De bliver akkompagneret af et helt “sig selv” køkken, og du slapper af i en velsignet uforstyrrethed, hvis det er det du søger. Ellers må du til Trieste.

Trieste den gamle charmerende militære havneby

Trieste den gamle charmerende militære havneby

Du vil uden tvivl også nå Trieste, den charmerende, men også militære havneby, der var  Italiens værn mod det tidligere så urolige sydlige østeuropa. Trieste danner også grænse til Slovenien, vi  også her burde skrive mere om, og det kommer!  Trieste har en næsten Wien agtig stemning inklusive Sachertorte, fine, klassiske cafeer, hvor man i gamle dage før Ipaden, sad og skrev bøger som Ernest Hemingway og James Joyce gjorde her,  eller læste aviser og bøger før en tur på stranden. Og så når du måske grænsen til Østrig. Man har smukke naboer også.  Du har nu dannet dig et første  indtryk af Friuli.

Solned gang over Friuli Venezia-Giulia vinter vinmarker
Solned gang over Friuli Venezia-Giulia vinter vinmarker

Next stop Udine

Udine er ret uopdaget, og ret smukt eller rettere utroligt smuk, det er næste stop på turen i Friuli, men først skal vi have et glas vin. Endelig, tak for tålmodigheden!

Hvidvinene fra Friuli er blandt italiens bedste

Hvidvinene fra Friuli er blandt italiens bedste

Vine fra Friuli

Her de lovede vintips:

Friuli producerer nogle af Italiens bedste hvidvine. Den lokale hedder  Friulano, den mest komplekse og mineralske, som man siger, dernæst Malvasia og Picolit der minder om tysk eller østrigsk Spätlese. Du ret velkommen til at besøge en vingård, men giv dem lige et kald først, de skal jo også passe vinmarkerne eller er bare ikke hjemme. Det er ikke så kæmpestort heroppe i Friuli som i Toscana eller Bourgogne, men snarere varmt, venligt og mindre. Et enoteca, der er værd at starte tilegnelsen af smag og viden i,  er Enoteca  Cormòns,  (enotecacormons.it). Her kan du nyde over 100 lokale vine, så er vi lige som igang.

Enoteca de Cormons in Friuli

Vil du se et rigtigt winery og tæt på Trieste så kunne det være hos Renato Keber, der har en ultramoderne vingård med  Pinot Bianco and Ribolla Gialla, i snart 10 år. Vinruten fra Trieste,  for en sådan er der, leder dig til op i bjergene og her kunne et pitstop være  Cividale og Vignaioli Specogna, der ligger med den smukkeste udsigt over  Colli Orientali, Friuli’s måske mest kendte vinmarker på de østlige skråninger.  Det er her, du får den Pinot Grigio, du har ventet på så længe. Dertil skinke og lokale oste, og ikke et øje er tørt. Friuli, nu er vi venner.

Holder du ferie med din vininteresse i Friuli, er det oplagt at prøve et sted som dette. Der er adskillige. Agriturismo Relais Russiz Superiore.

 

Agriturismo Relais Russiz Superiore
Agriturismo Relais Russiz Superiore

Fakta om Friuli

Friuli-Venezia Giulia er en selvstyrende,  italiensk region i det nordøstligste hjørne af landet. Regionen grænser op til Østrig og Slovenien. Den har et areal på 7.856 km² og har 1.183.764 indbyggere. Friuli-Venezia Giulias hovedstad hedder Trieste. Regionen er meget bjergrig. Den vigtigste landbrugsafgrøde er vino!

Alle vinområder i Italien, Winetalk video

Mad til hvidvin

Torsk på italiensk.

Italien

Teksten er redigeret fra vort eget rejsesite traveltalk.dk, hvor du kan læse meget mere om vin rejsemål i Frankrig, Italien, Spanien mv

Vinsnak

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]