Vine fra Italien, verdens største vinproducent.

Og Italien er også det land med den største varietet i druer, vine og vinfremstillings metoder. I Italien leverer man alt fra en terrassevin, som man ikke skal kimse af til de størst mulige vinoplevelser. Du finder det hele fra den italienske vinverden her.

Italien 2023 Vinhøst

Piemonte og de forrygende vine: “over tågen vokser nogle af Italiens største vine

En gennemgang af vine fra Italien kan ikke komme uden om Piemonte. Bjergene mod Nordvest er som skabt til skiløb og vindyrkning.
Piemonte ligger i Italiens nordvestlige hjørne og grænser op mod Schweiz og Frankrig. I Danmark kender man nok mest Piemonte for to ting: skiløbet som f.eks. i Sestriere og topvine, som Barolo, Barbaresco og Barbera. Begge dele er i deres respektive topliga og kan kombineres for forsvarlig vis.

Tro mod betydningen af sit navn (foden af bjerget), er Piemonte Italiens mest bjergrige område. Det er omgivet på tre sider af Alperne med de højeste bjergtoppe og største gletsjere i Italien.

Monviso, Piemonte-siden af Monte Rosa, og de andre spektakulære bjerge i regionen skaber utroligt smukke landskaber, og skisportssteder i overflod: Via Lattea og Sestriere byder gæsterne på vintersportsentusiaster med deres topmoderne faciliteter.

To top vine fra Piemonte er lavet på Nebbiolo druen som Conterno:

Conterno vintage from the Barolo region in Piemonte, Italy
Panorama af Piemonte vingårde og Barbaresco byen

Barolo, kongen i Piemonte

Barolo ligger sydvest for byen Alba i Apenninerne. Taer vi vine fra Italien kommer vi ikke uden om Barolo. Det er en framragende vin. Pas dog på billige “efterligninger”; der lukrerer på navnet. Køb den rigtige vare her. De eneste vinmarker med Barolo DOCG-status er på sydvendte bakker. Mens vinens farve er en bleg murstenrød eller løgfarvet som franskmændene kalder det, har den en fed smag med klar tannin og lidt højere alkoholindhold (13% minimum) end gennemsnittet i Piemonte. Vinene fra Barolo er lagret i 18 måneder i tønde og frigives efter i alt 3+ år. Top Riserva-niveauet Barolo er i lagret i mindst 5 år. “Vigna” på en etiket angiver en enkelt vingårdsvin. Den ældre Barolo, og de kan blive over 50 år og stadig fyrrige, er den bedste, så kig efter Barolo på 10+ år eller tag en yngre god Barolo og vent!

Der er 11 forskellige kommuner i Barolo med to forskellige hovedsmags stilarter (baseret på jordtype: kalksten mod sandsten). De to kommuner at huske, der er lettere i stil er La Morra og Barolo med kalkstenbaserede jordbund. Kommunerne Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba og Castiglione Falletto har en terroir baseret på sandsten og er kraftigere og mere tørre generelt.

Barbaresco, Dronningen i Piemonte

Den mest frugtbare kalksten jordbund i Barbaresco (sammen med Barbaresco´s lidt mildere klima) resulterer i vine med mærkbart mindre tanniner (garvesyre) end Barolo.

Det er ikke det samme som at sige Barbaresco er ikke tannisk; det er stadig et monster af en vin! Det er bare et pænere, mere venligt slags dyr.

Med hensyn til smag, leverer Barbaresco fantastiske røde frugter. Aromaer af jordbær, hindbær, kirsebær sirup og candy, alle blandes sammen på top noter af roser, blomster og lettere anis

Barbaresco skal være 26 måneder (~ 2 år), med mindst 9 måneder i tønden.
Barbaresco Riserva skal lagres 50 måneder (~ 4 år), med ca. 24 måneder i tønden.

Det er strenge krav sammenlignet med langt det meste vin!

Barbera, tronarvingen fra ydmyge kår

Barbera har længe udfyldt de lave skråninger og dale i Piemonte. Det betragtes som en mindre vin til Nebbiolo druen og bruges typisk ikke på topplaceringer (som f.eks. sydvendte skråninger på bakker over “nebbia” eller tåge). Barbera var og er “vin af folket”, det er også meningen Barbera skal nydes relativt unge – og det meget vin til relativt få penge!

Oplev denne unikke lille drue, og du vil aldrig føle at du er nødt til at vende tilbage til ‘Chianti’, når du leder efter en stor værdsat italiensk vin til fair pris. På en eller anden måde smager Barbera-vine både “rige” og lette. En grund er, at den har mørke farve pigmenter, der farver vinen til næsten sort. Men smagen af ​​Barbera har noter af jordbær og syrlig kirsebær: Smagsoplevelser synonymt med lette kropsvine. Lys tannin og høj surhed gør smagen ‘Juicy’.

Tag ikke fejl Barbera gennemgår en kolossal udvikling i disse år, desværre også lidt prismæssigt, men er stadig “Best buy” i Italien, når det gælder rødvine fra kendt område men en næsten ying/yang agtig smagskarakteristik. Det sidste opleves naturligvis kun i de gode Barberaer.

Andre vinlande
Japansk Sake, ofte omtalt som "risvin," er en århundreder gammel alkoholisk drik, dybt forankret i japansk historie og kultur.

Japan

Vin, Sake og mad fra Japan  

Château du Moulin-à-Vent på Winetalk.dk

Winetalk

Winetalk er for dig, der elsker god vin og mad Winetalk er for alle, der vil inspireres til at finde ny og god vin og

Vine fra Frankrig

Frankrig

Vine fra Frankrig er stadig tres charmante Vine fra Frankrig Vine fra Frankrig har stadig suveræn kvalitet, bla. vist med at have verdens dyreste vine

Spanske vine

Spanien

Vine fra Spanien er i utrolig vækst. Det er innovation, når det er bedst. Det er uomgængeligt, at vinproducenterne i Spanien de sidste år har

Australien. Barossa-Unique-Tours

Australien

Australske vine udfordrer europæisk vin hver dag Australien er et vigtigt vinproducerende land, både med hensyn til kvalitet og omfanget af dets vinøkonomi. Vi ser

vine fra argentina

Argentina

Argentina er et fremtrædende vinproducerende land, der har en lang historie med vinfremstilling, der går tilbage til det 16. århundrede. Landet er den femtestørste vinproducent

Chile et stort vinland

Chile

Chile er et af verdens førende vinproducerende lande. Chile er et af verdens førende vinproducerende lande, med en rig historie inden for vinfremstilling, der går

Danmark

Vine fra Danmark er stadig et nyt, utroligt kapitel i vinhistorien med pionerer og enthusiaster i hele landet, der ofte risikerer hele butikken og pensionen

England

Vinproduktionen i England har taget fart i de senere år, hvor landets kølige og moderate klima har vist sig ideelt til dyrkning af visse druesorter.

new-zealand

New Zealand

New Zealand vin terroir og klima er perfekt New Zealand er en lille vin producent med et stort respekteret navn. Vinregioner i New Zealand producerer

portugal, Porto og Duoro

Portugal

Vine fra Portugal. Vine fra Portugal som naturligvis portvine, den perfekte ledsager til en solnedgang, en lækker desssert eller høj cigarføring, men gode peanuts er 

Vine fra sydafrika

Sydafrika

Vine fra Sydafrika har vi nydt i mange år i Danmark. Vine fra Sydafrika er ofte til en fair pris og som oftest i en

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]