Grundopskrift på helstegt kylling i ovn
Kylling i ovn er basic food, men også søndagsmad som i klassisk kylling med agurkesalat osv. Ikke et øje tørt. Her er en en no nonsense vejledning i at tilberede en mør og dejlig kylle i ovnen. Brugt i den nye ovn igår. Ingen klager.
Ingredienser:
1 hel kylling (ca. 1,2-1,6 kg)
2-3 spsk olivenolie eller smeltet smør
Salt og friskkværnet peber
Friske krydderurter (f.eks. timian, rosmarin, persille)
1 citron (valgfrit)
3-4 fed hvidløg (valgfrit)
Evt. grøntsager til fadet: gulerødder, løg, kartofler, pastinak
Sådan gør du:
Forvarm ovnen til 200 °C (almindelig ovn).
Klargør kyllingen:
Dup kyllingen tør med køkkenrulle – vigtig for sprødt skind.
Gnid den med olie eller smeltet smør over det hele.
Krydr godt med salt og peber – både udenpå og indeni.
Læg evt. citron og hvidløg ind i hulrummet sammen med krydderurter.
Stegning:
Læg kyllingen i et ovnfast fad, gerne med brystet opad.
Sæt evt. rodfrugter og løg i bunden – de suger saft og smag til sig.
Steg i ca. 60-75 min, afhængigt af størrelse (se tip nedenfor).
Tjek om den er færdig:
Brug et stegetermometer i den tykkeste del af låret (uden at ramme benet). Det skal vise 75-80 °C.
Alternativt: Stik med en spids kniv i låret – saften skal være klar, ikke lyserød.
Lad hvile:
Tag kyllingen ud og lad den hvile tildækket i 10-15 min før udskæring. Det giver saftigere kød.
Glæd dig til fortsættelsen på klassiske og nemme retter efter helstegt kylling. Snart kommer en klassisk og nærmest genial enkel opskrift på “kylling i ret meget salt”. Og så kan du finde en anden ny inspiration til at lave en cassoulet. Det er i udbredelse nærmest Frankrig´s svar på en dansk flæskesteg, men se med. måske den skal med på short-listen?