Kinaradise (Daikon)
Det her er en stærk fætter, som får vore små radiser til at smage af – tæt på ingenting. Kineserne og japanerne for ikke at sige koreanerne og det meste af Asien i øvrigt elsker den, og vi kender den fra visse supermarkeder og grønthandlere. Skal Daikon som den også hedder have en chance som vin og ølsnack også i Danmark? tænkte jeg. Ja da, og så er en kinaradise tilmed særdeles sund.
Oprindelse og navn, så blev det lidt botanisk i 20 sekunder
- Botanisk familietilknytning: Kinaradise er en kulturvariant af Raphanus sativus, tilhørende korsblomstfamilien (Brassicaceae).
- Historie: Oprindeligt forædlet i Kina og videreudviklet i Japan. På japansk betyder “daikon” (大根) “stor rod”. Det er ikke helt forkert.
Udseende og smag af Kinaradise
- Udseende: Hvid både ud- og indvendigt. Kan blive 40–50 cm lang, 10 cm tyk og veje op til 800 g.
- Smag: Skarp, let bitter med peber- og sennepsnoter. Knasende sprød. Skrællen smager stærkt pebret og afskrælles derfor før brug.
Madlavning med Kinaradise
I Asien anvendelse af Daikon i madlavningen virkelig udbredt. Her er et par første skud, før du kaster dig ud i fx suppe med kæmperadise mv.
- Rå-snack og salater
- Riv på groft rivejern i salater med gulerod, kål eller æble.
- Skær i stave og server med hummus, tzatziki eller soja-dip.
- Syltning (Tsukemono)
- Takuan: Gul syltet daikon.
- Hurtig-pickles: Eddike, sukker, salt og chili.
- Daikon Oroshi
- Fintrevet, drænet daikon som tilbehør til tempura, grillet fisk eller tonkatsu.
- Varme retter
- Skiver i simreretter: odensuppe, misosuppe.
- Stegt eller braiseret: med bouillon, sojasauce og mirin.
Japansk radise kontekst
- Varianter: Aokubi-daikon (klassisk), Sakurajima-daikon (kan veje op til 20 kg).
- Klassisk brug: Vintergrøntsag, daikon oroshi til at lette fordøjelsen.
- Tsukemono: Syltet som tillæg til måltider.

Opskrifter
1. Sprød asiatisk salat med daikon
Ingredienser (2 pers.)
- ½ kinaradise (200 g)
- 1 gulerod
- 1 forårsløg
- 1 spsk risvineddike
- 1 tsk sukker
- 1 tsk sesamolie
- Salt og sesamfrø
Fremgangsmåde
- Skræl og riv daikon, din kinaradiseen og 1-2-stk.gulerod.
- Snit forårsløg.
- Pisk eddike, sukker, olie og salt.
- Vend grøntsager i dressing, drys sesam.
2. Hurtig-pickles (“Nanban-zuke”)
Ingredienser
- 300 g daikon
- 100 ml risvineddike
- 50 g sukker
- 1 tsk salt
- 1 lille rød chili, skåret i ringe
Fremgangsmåde
- Skær daikon i tynde skiver.
- Kog eddike, sukker og salt.
- Hæld lagen over daikon og chili i glas.
- Træk i min. 2 timer i køleskab.
3. Daikon Oroshi til varme retter
Ingredienser
- 200 g daikon
- (valgfrit) 1 spsk finrevet ingefær
- Sojasauce/ponzu
Fremgangsmåde
- Riv daikon fint, dræn væske.
- Anret med ingefær.
- Servér ved siden af tempura eller grillet fisk.
Hvad skal man drikke til Daikon? Vi forslår Saké altså japansk brændevin, koreansk brændevin eller en god japansk øl. Dansk øl går nok også 🙂
Rejser til Japan