Kinaradise er et monster til dips og tilbehør som til Saké

daikon radiseudvalg

Kinaradise (Daikon)

Det her er en stærk fætter, som får vore små radiser til at smage af – tæt på ingenting. Kineserne og japanerne for ikke at sige koreanerne og det meste af Asien i øvrigt elsker den, og vi kender den fra visse supermarkeder og grønthandlere. Skal Daikon som den også hedder have en chance som vin og ølsnack også i Danmark? tænkte jeg. Ja da, og så er en kinaradise tilmed særdeles sund.

Oprindelse og navn, så blev det lidt botanisk i 20 sekunder

daikon radiseudvalg

  • Botanisk familietilknytning: Kinaradise er en kulturvariant af Raphanus sativus, tilhørende korsblomstfamilien (Brassicaceae).
  • Historie: Oprindeligt forædlet i Kina og videreudviklet i Japan. På japansk betyder “daikon” (大根) “stor rod”. Det er ikke helt forkert.

Udseende og smag af Kinaradise

  • Udseende: Hvid både ud- og indvendigt. Kan blive 40–50 cm lang, 10 cm tyk og veje op til 800 g.
  • Smag: Skarp, let bitter med peber- og sennepsnoter. Knasende sprød. Skrællen smager stærkt pebret og afskrælles derfor før brug.

Madlavning med Kinaradise

I Asien anvendelse af Daikon i madlavningen virkelig udbredt. Her er et par første skud, før du kaster dig ud i fx suppe med kæmperadise mv.

  1. Rå-snack og salater
    • Riv på groft rivejern i salater med gulerod, kål eller æble.
    • Skær i stave og server med hummus, tzatziki eller soja-dip.
  2. Syltning (Tsukemono)
    • Takuan: Gul syltet daikon.
    • Hurtig-pickles: Eddike, sukker, salt og chili.
  3. Daikon Oroshi
    • Fintrevet, drænet daikon som tilbehør til tempura, grillet fisk eller tonkatsu.
  4. Varme retter
    • Skiver i simreretter: odensuppe, misosuppe.
    • Stegt eller braiseret: med bouillon, sojasauce og mirin.

Japansk radise kontekst

  • Varianter: Aokubi-daikon (klassisk), Sakurajima-daikon (kan veje op til 20 kg).
  • Klassisk brug: Vintergrøntsag, daikon oroshi til at lette fordøjelsen.
  • Tsukemono: Syltet som tillæg til måltider.
Sakurajima daikon, verdens største Japanradise, rekorden er 32 kg
Sakurajima Daikon, verdens største Japanradise, rekorden er 32 kg, det er en Daikon variant. Rekorden blev sat på en vulkanside med jord beriget med vulkanens aske

Opskrifter

1. Sprød asiatisk salat med daikon

Ingredienser (2 pers.)

  • ½ kinaradise (200 g)
  • 1 gulerod
  • 1 forårsløg
  • 1 spsk risvineddike
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk sesamolie
  • Salt og sesamfrø

Fremgangsmåde

  1. Skræl og riv daikon, din kinaradiseen og 1-2-stk.gulerod.
  2. Snit forårsløg.
  3. Pisk eddike, sukker, olie og salt.
  4. Vend grøntsager i dressing, drys sesam.

2. Hurtig-pickles (“Nanban-zuke”)

Ingredienser

  • 300 g daikon
  • 100 ml risvineddike
  • 50 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 lille rød chili, skåret i ringe

Fremgangsmåde

  1. Skær daikon i tynde skiver.
  2. Kog eddike, sukker og salt.
  3. Hæld lagen over daikon og chili i glas.
  4. Træk i min. 2 timer i køleskab.

3. Daikon Oroshi til varme retter

Ingredienser

  • 200 g daikon
  • (valgfrit) 1 spsk finrevet ingefær
  • Sojasauce/ponzu

Fremgangsmåde

  1. Riv daikon fint, dræn væske.
  2. Anret med ingefær.
  3. Servér ved siden af tempura eller grillet fisk.

Hvad skal man drikke til Daikon? Vi forslår Saké altså japansk brændevin, koreansk brændevin eller en god japansk øl. Dansk øl går nok også 🙂

Sake fra Japan: Forskellige typer, varm eller kold?

Soju fra Korea, en lysstråle i et glas

Bedste japanske mad?

Bedste japanske mad?

Rejser til Japan

Japan

 


Signup til winetalk news

Bedre vin og mad inspiration fra hele verden
Winetalk.dk er Danmarks nok mest globale mad og vin medie:
Vine fra hele vinverdenen
Mad fra restauranter til opskrifter
Se også mad & vin tilbud i din indbakke 1 gang om måneden.
Og mad & vin nyt på winetalk.dk hver dag året rundt

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

Megavin dk

Bedre vin og mad inspiration fra hele verden

Winetalk.dk er Danmarks nok mest globale mad og vin medie:
Vine fra hele vinverdenen
Mad fra restauranter til opskrifter
Se også mad & vin tilbud i din indbakke 1 gang om måneden.
Og mad & vin nyt på winetalk.dk hver dag året rundt

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]