Vine fra Portugal.

portugal, Porto og Duoro

Vine fra Portugal som naturligvis portvine, den perfekte ledsager til en solnedgang, en lækker desssert eller høj cigarføring, men gode peanuts er  heller ikke at foragte, men også en velsignelse af fremragende røde og hvide vine kalder på lidt vinsmagning. Lad os se på det?

Portvine kommer fra Porto hovedsageligt, så lad os fokusere på dem. Historien først og så de forskellige typer bagefter.

Se også Douro

Historien om Portvin – relativ kort

Porto (Porto), Portugals næststørste by, er portvinens hjem. Oporto ligger i begyndelsen set sydfra af det nordlige Portugal og markerer det punkt, hvor Douro-floden løber ud i Atlanterhavet. Porto har været af stor historisk betydning for den europæiske vinhandel siden de anglo-franske handelskrige i det 17. århundrede. Dem husker vi jo alle. I løbet af denne tid udviklede Londons betydelige vinmarked en smag for de mørke ‘blackstrap’ vine, der blev sendt ud af byen. Det gamle centrum af Porto er i øvrigt en klassificeret UNESCO verdensarv. Been there. Must see.

Portvine, der fuldender ethvert måltid og stjernestund

Havnevinen fik en tur i en pram back in the day

Portvin blev traditionelt afsendt i fade ned ad Douro for at blive opbevaret i hytter til lagring, indtil de var klar til eksport. Efter opførelsen af ​​vandkraftværker længere op ad floden er det ikke muligt for fladbundede barco rabelo både at rejse til og fra havnen. Derfor transporteres havnefade nu med lastbil, selvom aldringsprocessen forbliver uændret. Men vi har da et romantisk billede af de fine gamle både.

The port in Porto, where so wine has been shipped
The port in Porto, where so much wine has been shipped
The iconic Rabelo Boats, the traditional Port Wine transports, with the Ribeira District and the Dom Luis I Bridge over the Douro River. Porto, Portugal. Unesco World Heritage.

Portvin med en spids Cognac, whatever it takes

I gamle dage var portvine tørre og astringerende, da der blev tilsat brandy til den færdige vin for at stabilisere den, før den blev sendt til London. Den moderne stil i Port kan spores tilbage til 1678, da abbeden i Lamego tilføjede cognac til vinen, før den var færdig med at fermentere. Ved at stoppe gæringen kunne han bevare den naturlige sødme af de ultramodne druer og skabe en vin, der bliver bedre med alderen.

Portvin blev mode

I løbet af de næste 50 år blev stilen så populær, at efterspørgslen efter Port skabte forskellige efterligninger og genveje. En af de mest berømte dokumenterede tiltag,  var at bruge hyldebærsaft til at tilføje dybde af farve og smag til ellers blide vine. Denne praksis blev til sidst forbudt, og i 1756 var der etableret regionale grænser og regler for at styre havneproduktion.

vine fra Portugal, her vinhandler
vine fra Portugal, her vinhandler
Portvins tasting til salg for et glas til en euro uden for Saint George borgen i Lissabon, Portugal

Endelig styr på portvinen fra 1933

Året 1933 var vigtigt for handlen: Portvinselskabernes laug og det oenologiske videnskabelige portvininstitut blev oprettet for at fremme og kontrollere kvaliteten af ​​eksporterede vine. Portvinsinstituttet begyndte at klassificere portvins områder baseret på deres placering, jordtype, alder på vinstokke og dyrkede druesorter. Klassifikationer, der spænder fra A til F, blev tildelt hver ejendom baseret på den endelige score. Dette system er stadig på plads i dag, men administreres nu af Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP), der blev oprettet i 2003. Bare rolig, der er ingen eksamen.

Portvine vokser i dramatisk landskab
Portvine vokser i dramatisk landskab
Vinrejser i Portugal, et tema for et stort rejse- og vinlandPortugal
Andre vinlande
Områder i Portugal