grapes
Vinsnak og sidste nyt

Cabernet Franc

Cabernet Franc

Cabernet Franc er en næsten sort,  fransk druesort, der er dyrket i de fleste vinproducerende lande. Sorten er mest berømt kendt som den tredje drue fra Bordeaux og kan findes i mange af verdens bedste Bordeaux vine som verden dyreste Saint Emilion, Chateau Cheval Blanc eller mere opnåelige Chateaux Peby Faugeres. Det forekommer oftest i blandede røde vine, hvor det tilføjer urteagtige accenter af tobak og mørkt krydderi. Du finder den i en lang række lande, men iøjnefaldende mange top vine også i Toscana.

Den sort drue er lette til mellemlang lagring  og har ofte en “vegetarisk” smag, især toner af grøn paprika. Dette har ført til, at mange vineksperterm npr de endelig laver en fejl,  fejlagtigt identificerer Cabernet Franc s´med en umoden Cabernet Sauvignon eller endda Carmenère. Dette er blevet fremhævet i Friuli, Italien, hvor beplantninger, der menes at være Cabernet Franc, senere blev klassificeret som Carmenere.

Cabernet Franc vindruer ligner Cabernet Sauvignon

Cabernet Franc sammenlignes ofte med Cabernet Sauvignon, hvilket ikke er uden en vis genetisk begrundelse. Sammen med Sauvignon Blanc er førstnævnte en forældre til sidstnævnte. (Nylig DNA-profilering har også vist, at Cabernet Franc også er en af ​​Merlots forældre).

Dog modner Cabernet Franc mindst en uge tidligere end Cabernet Sauvignon. Mens den har tyndere hud og lavere surhed, er den også kendt for sin hårdhed og ofte dyrket som en “forsikrings” drue, hvis de mere sarte druer bukker under for årets udfordringer.

Cabernet Franc kommer ret sikkert fra Libournais i Bordeaux

Cabernet Francs hjem er bredt accepteret som Libournais i Bordeaux. Inden for denne underregion er de prestigefyldte landsbyer Pomerol og Saint-Émilion, hvor nogle af de mest ansete vine baseret på denne drue stammer. Eksempler inkluderer Cheval Blanc (typisk omkring to tredjedele Cabernet C. ) og Chateau Ausone, også helt i toppen i Saint Emilion (som er lavet på en ligelig blanding af Cabernet Franc og Merlot).

Sorten foretrækker kølige, indre klimaer som Loire-dalen. Appellationerne fra Chinon (i Touraine) sammen med Saumur og Saumur-Champigny (i Anjou) er vigtige bastioner for denne drue. Vinene værdsættes for deres aromaer af moden bær og søde krydderier. Topeksempler findes også i betegnelsen Anjou Villages og i Bourgueil og Saint-Nicolas de Bourgeil i Touraine. (Når det er sagt, tillader alle disse AOC’er mindretals indhold af andre sorter.)

Lettere vine fra disse regioner udviser generelt grafit og røde lakridsnoter, mens mørkere vine viser mere cigar- og læderaromaer.

Det lokale Loire Valley-navn for Cabernet Franc er “Breton”.

Det lokale Loire Valley-navn for druen er “Breton”. Dette er ikke en henvisning til Bretagne, regionen lige nordvest for Loire, men navnet på den mand, der krediteres for at bringe sorten fra intet kendskab til popularitet i det 17. århundrede. Abbed Breton of Bourgueil Abbey plantede og plejede hans vinstokke med en sådan omhu, at lokale vinavlere fulgte hans føring. De begyndte at producere det, der skulle blive Loire-dalen underskrift af rødvin.

Uden for Frankrig dyrkes Cabernet Franc i Italien, New Zealand, Australien, Sydafrika og Amerika. I Canada produceres den som en tør rødvin, men måske mere interessant som isvin i Ontario. Længere mod syd, i USA, dyrkes den i Californien, Washington State og Long Island, som ofte findes i blandinger i Bordeaux-stil.

I Argentina har sorten længe haft – omend i mindre skala – sammen med andre Bordeaux-sorter. Fra 2017 tegnede det sig for mindre end en procent af de røde druer, der dyrkes her. Dette betyder dog stadig, at der blev registreret 1042 hektar (2577 hektar) i 2017. Desuden viser det sig, at det bliver stadig mere populært som soloartist. Chile har over 1200 ha plantet til sorten, selvom det er mindre almindeligt som en enkelt sortvin.

Se den dyreste Cabernet Franc vin

Vinsnak
Italien 2023 Vinhøst
Italien

Italiens vinhøst 2023

Italiens vinhøst 2023 Italiens vinhøst 2023 har stor betydning for Italien’s vinmarker og alle vine derfra, helt som høsten for landmanden, idag en meget præcis

Spanien 2023 vinhøsten betyder meget for landets vinproduktion. Hvert år, når solen stråler over Spaniens vinmarker, forbereder vindyrkerne sig ivrigt på høstsæsonen. Det årlige ritual, dybt forankret i historien, viser det rige broderet af Spaniens vindyrkningsarv. I denne artikel vil vi gå dybt ind i de grundlæggende aspekter af Spanien Wine Harvest 2023 og udforske regionerne, druesorterne og teknikkerne, der bidrager til produktionen af ​​nogle af verdens mest berømte vine.
Lær om vin

Vinhøsten i Spanien for 2023

Vinhøsten i Spanien for 2023 Vinhøsten i Spanien betyder meget for landets vinproduktion. Hvert år, når solen stråler over Spaniens vinmarker, forbereder vindyrkerne sig metodisk

Freixenet, Penedès, Spanien, dybt ned i de gigantiske vinkældre
Spanien

Bedste Cava i Spanien?

Bedste Cava i Spanien kommer fra Penedès. Bedste Cava i Spanien, de fleste fra Penedès. Se topudvalget her. Der er også gode bobler i Spanien

Verdens mest indflydelsesrige vineksperter. Robert Parker says 100 points
Lær om vin

Verdens mest indflydelsesrige vineksperter?

Verdens mest indflydelsesrige vineksperter? Robert Parker Jr. – En af de mest berømte vineksperter nogensinde, grundlæggeren af “The Wine Advocate.” Han har været kendt for

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]