grapes
Vinsnak og sidste nyt

Ornellaia, Toscana, en supertoscaner, der nyder høj respekt

Ornellaia Bolgheri, Toscana. Italien, super toscanere

Ornellaia, en super toskaner de færreste kender 

Ornellaia  er en supertoskaner produceret  i Bolgheri i noget af det måske bedste vinområde af Toskana. Det kan diskuteres, men det er klart i nærheden af denne bedømmelse, men der er andre om buddet. Så forudsætningerne for at producere topvin er tilstede med fremragende terroir og klima, så skal du i princippet bare plante de bedste og mest relevante vinstokke og vente, og vente, helst 20-3o år. Udover altså at have dyb vinindsigt og aldrig svigtende ressourcer og vilje. Andet er det ikke. Jo held og markedsføring, og et par andre ting som climate change eller ej. Du bliver ikke Supertoskaner, fordi du kommer med en dyb baglomme. Du skal kunne og ville det hele. Det er i dennne eksklusive pulje af ambitiøse vine, Ornellaia befinder sig. Hvordan ser og smager en god årgang af Ornellaia så? Vi tager 2017, ikke fuldt moden, men den, der sælges mest her i 2020.

Ornellaia-bolgheri-superiore-doc-in-box
Ornellaia-bolgheri-superiore.

Ornellaia 2017  og Ornellaia 2017 “Solare”*

Druer:
56% CABERNET SAUVIGNON
25% MERLOT
10% PETIT VERDOT
9% CABERNET FRANC

2017 går i historien som et af de hotteste og tørreste år nogensinde. Fprudsætningerne var klare fra starten af sæsonen på grund af en særlig mild vinter med temperaturer tre grader højere end sæsonens gennemsnit og regn inden for normen. Derfor spirede vinstokkene meget hurtigere end normalt, næsten to uger før normalt. Den vegetative cyklus blev ledsaget af varmt vejr med meget lidt regn fra marts måned, og dette blev afbrudt af et pludseligt fald i temperaturerne i slutningen af ​​april, hvilket forårsagede frost i forskellige dele af Toscana. Takket være de formildende virkninger fra det nærliggende Middelhav forblev temperaturen over nul langs kysten og forhindrede skader på de unge knopper. Det varme, tørre vejr vendte tilbage i maj og begrænsede den vegetative udvikling og størrelsen af ​​klaserne, mens blomstringen skete under fremragende forhold. Der var stort set ingen regn i juli og august, men heldigvis blev det varme vejr opvejet af køligere temperaturer om natten. Høsten begyndte tidligt, med den første Merlot den 24. august (der udgør 25% af vinen) og fortsatte indtil den sidste uge i september i varmt vejr og under solrig himmel. Regn til sidst fremkom omkring midten af ​​måneden, afkølede tingene og skabte de perfekte betingelser for de senere modne sorter.

Ornellaia-2017-Solare af kunsteren Tomas-Saraceno
Ornellaia-2017 Solare af kunsteren Tomas-Saraceno.

Ornellaia 2017 Solare.

Til den 12. udgave af Ornellaia opfordrer Vendemmia d’Artista Tomás Saraceno os til at reflektere over virkningen af vores handlinger på planeten, da han fortolker karakteren “Solare” (strålende) af Ornellaia 2017. Kunstneren har skabt et stedsspecifikt mesterværk til vinhuset og årgangen, og han skræddersyede en begrænset serie af 111 flasker i stort format og designede en speciel etiket, hvoraf et enkelt eksemplar findes i hver Ornellaia-kasse, der indeholder 6 flasker på 750 ml. Så køb en hel kasse.

Med denne fornemme forudsætning for en stor årgang, fra vinifikation til etikette,  fremstod denne klassevin, der fik masse anmelder ros.

Køb Ornellaia her (link kommer mandag den 8.2.)

Ornellaia Bolgheri
Ornellaia Bolgheri

Ornellaia tasting notes 2017

“Ornellaia 2017 fortolker mesterligt, hvad der var et særligt varmt og solrigt år. Den intense og mørke farve indvarsler en vin med smuk koncentration; næsen, rig og kompleks, frigiver dufte af modne røde frugter ledsaget af noter af sød tobak og vanilje. Smagen afslører en Ornellaia med stor balance, en kombination af fasthed og behagelig friskhed. ”

Olga Fusari – Winemaker – juli 2019.

Der er mange gemme-år i denne årgang. Den kan med fordel gemmes 10 -20 år måske længere. Investeringsvin. Prisen kan virke afskrækkende, men det gør potentialet langt fra. Det er en af Italiens bedste vine med et etableret ry, god også til kælderen, så drik den, og den er væk eller gem med potentiale for udvikling og højere pris tilmed.

Bolgheri, Toscana, home of Ornellaia

Er området Bolgheri det samme som vingården af samme navn?

Ornellaia blev grundlagt af Marchese Lodovico Antinori fra Antinori-familien bag et af Italiens mest historiske negociantfirmaer med hjælp fra vinproducenten Tibor Gál. Ejendommen støder op til Tenuta San Guido, producent af Sassicaia, der betragtes som den originale “Super Tuscaner. Det var netop for at konkurrere på kvalitet, at Antinori familien tog dette skridt.

BOLGHERI DOC SUPERIORE ROSSO

Ønsket om at pleje vingårdens unikke kvaliteter har formet Ornellaias filosofi siden starten. Ornellaia er en cuvée af Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc & Petit Verdot og det vellykkede udtryk for unik terroir udviklet i harmoni med naturen.

Bolgheri i Toscana er  kendt som producent af super toscansk vin. … Gården producerer også en anden vin, Le Serre Nuove, blandingen Le Volte, Merlot sortmærkede vin Masseto, ud over produktion af grappa og olivenolie.

Andre super toskanere

Sassicaia, topscorer i tests

Sassicaia, Italiens dyreste vin og tilmed på en fransk drue

Tignanello, best buy som supertoscaner

Tignanello, den første super Toskaner

Solaia, frontal udfordrer til Ornellaia

Solaia fra huset Antinori i Toscana

Er du til vinrejser i Italien?

Italiens vindistrikter fra Nord til Syditalien

Portugal, et fantastisk rejseland med lækker vin som kompas

Vinrejser i Portugal fra Porto til Madeira

Vinsnak

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]