New Zealand

new-zealand

New Zealand vin terroir og klima er perfekt

New Zealand er en lille vin producent med et stort respekteret navn. Vinregioner i New Zealand producerer kun ca. 1 procent af al vin i denne verden af os, ligesom Østrig, men de er meget velkendte og respekterede begge to for deres vin kvalitet.

Som du måske ved, producerer New Zealand fremragende vine i det perfekte klima på store dele af øerne. I havnebyen Picton kan du smage mange af de bedste vine, for eksempel fra South Island Marlborough Valley-producenterne. Ikke mindst den hvide Sauvignon Blanc er velkendt. I dette område er terroir perfekt til hvide vine med solrige dage og kølige nætter og skiffer i store mængder i jorden. Et vinmærke at se efter kan være Cloudy Bay nær Wairau-floden. Fra Naiper kan du nå Hawke’s Bay med mere end 140 vinproducenter. Det er let at finde vinsmagning her i smukke omgivelser og fremragende mad, der ledsager de lokale vine.

New Zealand ligger ikke mindre end to tusind kilometer sydøst for Australien. New Zealand består af to hovedøer og har 10 store vindyrkningsregioner spredt over Nord- og Sydøerne, hvoraf den vigtigste er Marlborough sammen med sin flagskibsdrue, Sauvignon Blanc.

Mens en række forskellige vine fremstilles i New Zealand, er Marlborough Sauvignon Blanc langt den mest kendte verden over. Druen tegner sig for omkring 60 procent af beplantningerne over hele landet og omkring 85 procent af New Zealands vineksport.

New Zealands Vinmarker og får

Alle der elsker og kender til New Zealands vinproducenter er hurtige til at påpege, at der er meget mere til New Zealand end dets internationale eksport trumfkort: lam. Pinot Noir har også vist sig velegnet til New Zealands terroir og har gjort det utroligt godt hjemme i Martinborough, Marlborough og mest berømt i Central Otago, hvor vinene er tætte med stærke smag af mørk frugt. Det er internationalt anerkendte Pinot Noir vine, der opnår bemærkelsesværdige priser. I Danmark fra 200 kr flasken til over 1000 kr.

De aromatiske sorter Riesling, Pinot Gris og Gewurztraminer har fundet en niche i de køligere dele af Sydøen, som uden for Marlborough og Central Otago inkluderer Nelson og North Canterbury. Syrah og Bordeaux Blend-sorterne (Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc) klarer sig godt i de varmere dele af Nordøen, herunder Hawke’s Bay og Gisborne, selvom begge disse også producerer kritisk godt modtaget Chardonnay og andre hvide vine. New Zealands vinproduktion har fat i den lange ende uden tvivl.

Vine fra New Zealand. Sådan begyndte det, vinhistorie

De første vinstokke ankom til Northland i 1819 og blev plantet af faren til vinavlen i landet, James Busby (som derefter fortsatte med at etablere Australiens Hunter Valley-region). Missionærer bragte vinstokke til Hawke’s Bay i 1850’erne, og i slutningen af det 19. og det tidlige 20. århundrede plantede dalmatiske bosættere vinstokke i hele Auckland og Northland, hvilket udgjorde grundlaget for den moderne new zealandske vinindustri.

I store dele af det 20. århundrede var nationens vinmarker for det meste begrænset til nordkysten af Nordøen, og det meste vin blev lavet kun til lokalt forbrug. Det var først i 1970’erne, at vingårdsområderne begyndte at udvikle sig, og New Zealandske vine begyndte at blive eksporteret.

I 70´erne kom der gang i Marlboroughs Wairau Valley vinproduktion

I 1973 købte den Auckland-baserede vinproducent Montana (nu Brancott Estate) jord i Marlboroughs Wairau Valley. Efter et par problemer med dårligt udvalgte druesorter og phylloxera angreb af druerne startede Marlborough Sauvignon Blanc på en den gode måde i 1980’erne og 1990’erne og producerede en vinstil, der blev rost for sin fremadskridt og sin urteagtige karakter.

De fleste af New Zealands vinregioner har et maritimt klima. Landets lange, tynde form betyder, at vinmarker aldrig er mere end 120 km (75 miles) fra kysten, og de fleste er faktisk langt tættere end dette (med undtagelse af den semi-kontinentale Central Otago-region).

Vine fra New Zealand på østkysterne er perfekt beskyttet af bjergkæder

En rygsøjle af bjerge, der løber gennem midten af landet – fra Tongariro National Park på Nordøen til de sydlige Alper på Sydøen – beskytter de fleste af de vigtigste vinregioner fra de stærke vestlige vinde fra Tasmanhavet, der er kendt som de brølende fyrre. På grund af disse vinde er der få vinregioner på New Zealands vestkyst.

New Zealand ligger på grænsen mellem Stillehavet og den indo-australske tektoniske plade og bidrager til de vulkanske jordarter, der findes i mange af New Zealands vinregioner, især på Nordøen. Vinregioner på Sydøen skylder mere geografisk glacial bevægelse.

Skifer danner meget af jorden i New Zealands vinmarker, der sidder på en lang række steder, fra flodterrasser til bjergsider til bakket landbrugsjord. Det er perfekt til den charmerende og karakterfaste hvidvin.

Vin fra New Zealand:

Central Otago

Vine fra Australien, “kun” 2000 km fra New Zealand

Andre vinlande
Japansk Sake, ofte omtalt som "risvin," er en århundreder gammel alkoholisk drik, dybt forankret i japansk historie og kultur.

Japan

Vin, Sake og mad fra Japan  

Château du Moulin-à-Vent på Winetalk.dk

Winetalk

Winetalk er for dig, der elsker god vin og mad Winetalk er for alle, der vil inspireres til at finde ny og god vin og

Vine fra Frankrig

Frankrig

Vine fra Frankrig er stadig tres charmante Vine fra Frankrig Vine fra Frankrig har stadig suveræn kvalitet, bla. vist med at have verdens dyreste vine

Italien 2023 Vinhøst

Italien

Vine fra Italien, verdens største vinproducent. Og Italien er også det land med den største varietet i druer, vine og vinfremstillings metoder. I Italien leverer

Spanske vine

Spanien

Vine fra Spanien er i utrolig vækst. Det er innovation, når det er bedst. Det er uomgængeligt, at vinproducenterne i Spanien de sidste år har

Australien. Barossa-Unique-Tours

Australien

Australske vine udfordrer europæisk vin hver dag Australien er et vigtigt vinproducerende land, både med hensyn til kvalitet og omfanget af dets vinøkonomi. Vi ser

vine fra argentina

Argentina

Argentina er et fremtrædende vinproducerende land, der har en lang historie med vinfremstilling, der går tilbage til det 16. århundrede. Landet er den femtestørste vinproducent

Chile et stort vinland

Chile

Chile er et af verdens førende vinproducerende lande. Chile er et af verdens førende vinproducerende lande, med en rig historie inden for vinfremstilling, der går

Danmark

Vine fra Danmark er stadig et nyt, utroligt kapitel i vinhistorien med pionerer og enthusiaster i hele landet, der ofte risikerer hele butikken og pensionen

England

Vinproduktionen i England har taget fart i de senere år, hvor landets kølige og moderate klima har vist sig ideelt til dyrkning af visse druesorter.

portugal, Porto og Duoro

Portugal

Vine fra Portugal. Vine fra Portugal som naturligvis portvine, den perfekte ledsager til en solnedgang, en lækker desssert eller høj cigarføring, men gode peanuts er 

Vine fra sydafrika

Sydafrika

Vine fra Sydafrika har vi nydt i mange år i Danmark. Vine fra Sydafrika er ofte til en fair pris og som oftest i en

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]