Bistecca Fiorentina er perfekt til Chianti og Brunello og din grill

Bistecca-Fiorentina

Bistecca Fiorentina, en bøf fra Toscana på et lille kilo

Første gang jeg fik en Bistecca Fiorentina var på en dejlig restaurant i Firenze, nærmest der hvor den er født. Næste gang var i Livigno på dengang den bedste restaurant i byen, ikke på blær, men på skiferie stemning og virkelig god mad. Og hilsen til dig Mario. Jeg havde lige forstuvet min skulder efter morgenløb i pulversne og havde kun en arm til rådighed, da de bragte 1 kilo mammuth bøf ind. Damn, skulle nok have taget en pasta med en gaffel. Men kødet, der var større end en fuldvoksen tallerken var exceptionelt, og siden har det været en favorit. Især sammen med rødvine fra Toscana. De passer bare godt sammen.

Bistecca-Fiorentina
Bistecca-Fiorentina

Bistecca Fiorentina, hvad er udskæringen

Traditionelt er kødet en Porter House-udskæring fra Chianina-kvæg, der avles i Val di Chiani nær Arezzo i det vestlige Toscana, men kvæg har ikke pas, så tal med din slagter. Du kan dog sagtens vælge T-bone- eller Strip-steak. Du skal sørge for at kødet er modnet godt, og til to personer skal du bruge en bøf, der vejer 700-900 g og 4 cm tyk. Det lyder af meget men der er ben og svind under grillen eller på panden.

Hvad skal du bruge til en Bistecca F.?

Til Bistecca Fiorentina skal man bruge:
1 stor steak – t-bone eller ribeye Den skal være mindst 3 cm tyk – gerne 4. 700-900 gram. Husk Dankort.
Olivenolie
Rosmarinkviste
Salvie
Salt og peber, brug bare rigeligt, når først der er en stegeskorpe.
Citron, det passer perfekt til en stor fed basse af en bøf.
Option: Hvidløg og masse persille, kan også anvendes.

Sådan griller du Bistecca alle Fiorentina

Placer grillristen over gløderne, som skal være så varme, at du ikke kan holde din hånd 10 cm over dem i mere end et par sekunder. Risten skal stå over gløderne i et par minutter, inden du smider kødet på.

Så snart bøffen løsner sig fra grillen, vender du den og salter den grillede side rigeligt. Når bøffen igen løsner sig, vendes og saltes igen. Du skal ikke bekymre dig om oversaltning, da grillskorpen sikrer, at der ikke trækker saft ud af kødet. Man siger at en pro grillmester kun vender kødet engang (hvis det er en bøf), men kan du se den har fået for lidt, så er det jo bare at vende igen.

Efter et par minutter vendes bøffen, og du giver den lidt peber. Vend igen og giv lidt peber – det var det.

Tilberedningen sker i løbet af få minutter, og kødet skal stadig være rødt i midten.

Men lad den hvile lidt måske pakket i staniol.

Spis en god salat til, grønne salatblade, måske to slags bønner eller bare salatblade og de bedste tomater du kan finde, olivenolie, citron igen, good to go.

Tak til Morsø Grill bla.  for vejledning om grill!

Relevante links for Bistecca Fiorentina

Pata Negra, spansk sortfods skinke, verdens bedste snack?

Iberico Pluma og spanske grilltips

Iberico Pluma & spanske grilltips

Chianti Classico er den lækre signatur vin fra Toskana

Brunello di Montalcino

The Meat Club

The Meat Club

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]