Kimchi

Kimchi

Kimchi: Elsker du denne supersunde fermenterede kål eller hader den?

Kimchi er en traditionel koreansk ret lavet af fermenterede grøntsager, primært kinakål og koreanske radiser, boosted med en række krydderier og smagsgivere. Det er en særdeles fast bestanddel af koreansk køkken og er kendt for sine syrlige, krydrede og komplekse smagsindtryk

Kimchi klar?

Historien om kimchi går tusinder af år tilbage i Korea. Det var oprindeligt en metode til at konservere grøntsager, især i de køligere måneder, hvor friske råvarer var knappe. Med tiden udviklede kimchi sig fra en simpel konserveringsteknik til en elsket kulinarisk tradition dybt forankret i den koreanske kultur.

Kimchi
Kimchi

produktionsprocessen og variationer

Produktionsprocessen af kimchi indebærer, at grøntsagerne saltes for at trække overskydende vand ud, hvorefter de skylles og krydres med en blanding af ingredienser som hvidløg, ingefær, røde peberflager, fiskesauce og saltede rejer. De krydrede grøntsager pakkes derefter i krukker eller beholdere og får lov til at fermentere i en periode, typisk flere dage til uger, afhængigt af den ønskede fermenteringsgrad.

Kkakdugi (radise kimchi)
Kkakdugi (radise kimchi)

Der er utallige variationer af kimchi, med regionale forskelle og familierecept, der bidrager til dens forskelligartede smags- og stilvariationer. Nogle populære variationer inkluderer baechu kimchi (lavet med kinakål), kkakdugi (lavet med radiser) og oi sobagi (lavet med agurker).

Kimchis komplekse smag passer god til vin eller spiritus

Kimchis kraftige og krydrede smag kan komplementere visse vine, især dem med en antydning af sødme eller syrlighed. Orange vin er perfekt. Hvidvine som Riesling eller Gewürztraminer kan afbalancere Kimchis styrke, mens mousserende vine kan tilbyde en forfriskende kontrast. Når det kommer til spiritus, er soju, en koreansk destilleret spiritus, et populært valg at ledsage kimchi, da dens rene, skarpe smag kan rense ganen mellem bidderne.

Simpel Opskrift til Hjemmelavet Kimchi

Hjemmelavet ret

Ingredienser:

1 medium kinakål, skåret i mundrette stykker
1/4 kop koreansk groft havsalt
2 spiseskefulde klæbrig ris mel (valgfrit)
1/4 kop vand (valgfrit)
1/4 kop koreanske røde peberflager (gochugaru)
3 fed hvidløg, presset
1 spiseskefuld revet frisk ingefær
2 forårsløg, hakket
1 spiseskefuld fiskesauce eller sojasauce
1 spiseskefuld sukker (valgfrit)
1 lille koreansk radise, skrællet og skåret i stave (valgfrit)

Instruktioner:

– Opløs saltet i en stor skål med vand. Blød kinakålen i saltvandet i 2-4 timer, indtil den er visnet. Skyl kinakålen grundigt under koldt vand og lad den dryppe af.
– (Valgfrit) For at lave rispastaen, bland det klæbrige rismel og vandet i en lille gryde. Kog over medium varme, mens du konstant rører, indtil det tykner. Lad det køle af.
– I en stor skål blandes de røde peberflager, hvidløg, ingefær, forårsløg, fiskesauce, sukker og (valgfrit) rispasta.
– Tilsæt de drænede grøntsager og radise til krydderblandingen. Bland godt, så grøntsagerne er jævnt dækket.
– Pak de krydrede grøntsager i et rent glas eller en beholder, og tryk godt ned for at fjerne eventuelle luftbobler.
– Dæk glasset løst, og lad det fermentere ved stuetemperatur i 1-2 dage, før det overføres til køleskabet.
– Lad kimchien fermentere i mindst en uge, før du nyder den, da smagene vil fortsætte med at udvikle sig over tid.
– Nyd din hjemmelavede kimchi som en lækker tilbehør, krydderi eller ingrediens i forskellige koreanske retter!

Kimchi er ikke bare en ret; det er en repræsentation af koreansk kultur, tradition og opfindsomhed. Dens levende smage og rige historie har gjort den til en elsket kulinarisk ikon, som folk over hele verden nyder. Uanset om du nyder den sammen med et glas vin, kombinerer den med en tår soju, eller blot nyder den alene, så inkarnerer kimchi essensen af koreansk køkken og kunsten at fermentere. Så hvorfor ikke begive dig ud på din egen kimchi-lavende rejse? Med få enkle ingredienser og lidt tålmodighed kan du opleve magien ved hjemmelavet kimchi og tilføje et strejf af koreansk smag til dit bord.

Sydkoreas Kulinariske scene

Sydkoreas Kulinariske scene

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]