grapes
Vinsnak og sidste nyt

Agerhøne er godt nok lækker fra æg til høne

Agerhøne

Er agerhønen blot en vild høne eller vildt lækker?

En agerhøne er en mellemstor vildtfugl, der tilhører fasanfamilien. De er kendt for deres fyldige kroppe, korte haler og karakteristiske rødbrune fjerdragt. Agerhøns er hjemmehørende i Europa, Asien, Afrika og Mellemøsten. Så de er vist lidt over det hele. Og jeg så to idag.

Læs videre efter videoen….

I Danmark er den hjemmehørende agerhøne art gråager hønen (Perdix perdix), selvom den ikke er så almindelig som den engang var på grund af tab af levesteder og ændringer i landbrugspraksis og ja intensiv jagt. Easy on the trigger guys, så mange er der hellere ikke. Agerhøns findes dog i Danmark, især i landområder med passende levesteder. Også de mere farverige.

Med hensyn til smag betragtes agerhøns kød som smagfuldt og mørt med en let vildt smag. Det er ofte sammenlignet med kylling, men med en rigere, mere tydelig smag. Men det er krokodiller også, så smag selv.

Agerhønen hviler
Agerhønen hviler

Her er en simpel opskrift på agerhøne

Stegt agerhøne med urter og hvidløg:

Ingredienser:

2 hele agerhøns
Salt og peber efter smag
4 fed hvidløg, hakket
2 spsk friske krydderurter (såsom rosmarin, timian og salvie), hakket
2 spsk olivenolie
4 skiver bacon (valgfrit)
1/2 kop hønsebouillon eller tør hvidvin

Instruktioner:

Forvarm din ovn til 375°F (190°C).
Krydr agerhønsene indvendigt og udvendigt med salt og peber.
I en lille skål blandes det hakkede hvidløg, hakkede krydderurter og olivenolie sammen for at lave en pasta.
Gnid urte- og hvidløgsblandingen over hele agerhønsene, og sørg for, at de er jævnt belagte.
Hvis det ønskes, læg en skive bacon over hvert agerhønebryst.
Læg agerhønsene i en bradepande og kom hønsebouillon eller vin i bunden af gryden.
Rist agerhønsene i den forvarmede ovn i cirka 25-30 minutter, eller indtil de er gyldenbrune og gennemstegte. Drys af og til med pandesaften.
Når de er tilberedt, tages agerhønsene ud af ovnen og lad dem hvile et par minutter inden servering. Det har de på det tidspunt også fortjent.

Hvilken vin drikker du til?

Hvad angår vinparring, passer agerhøne godt sammen med mellemfyldige rødvine som Pinot Noir, Merlot eller Chianti. Disse vine supplerer fuglens diskrete vildt-smag uden at overdøve den. Men personlig præference spiller en væsentlig rolle, så du er velkommen til at eksperimentere med forskellige vin kombinationer for at finde det, du nyder mest. Min er faktisk en vellagret Rioja, som med årene bliver så lækker og “mellow”,  stadig dyb og prægnant og med et tydeligt aftryk af terroir, men tilgængelig, alt er faldet på plads i bedste fald.

Rioja rødvin fra ung og spæd til fuldt udfoldet Gran Reserva

Pinot Noir

Chianti er så mange ting, men altid dejlig

God jagt!

Vinsnak

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]