Agerhønen ser jeg ikke så meget i supermarkedet

Agerhøne

Er agerhønen blot en vild høne eller vildt lækker?

En agerhøne er en mellemstor vildtfugl, der tilhører fasanfamilien. De er kendt for deres fyldige kroppe, korte haler og karakteristiske rødbrune fjerdragt. Agerhøns er hjemmehørende i Europa, Asien, Afrika og Mellemøsten. Så de er vist lidt over det hele. Og jeg så to idag.

I Danmark er den hjemmehørende agerhøne art gråager hønen (Perdix perdix), selvom den ikke er så almindelig som den engang var på grund af tab af levesteder og ændringer i landbrugspraksis og ja intensiv jagt. Easy on the trigger guys, så mange er der hellere ikke. Agerhøns findes dog i Danmark, især i landområder med passende levesteder. Også de mere farverige.

Med hensyn til smag betragtes agerhøns kød som smagfuldt og mørt med en let vildt smag. Det er ofte sammenlignet med kylling, men med en rigere, mere tydelig smag. Men det er krokodiller også, så smag selv.

Agerhønen hviler
Agerhønen hviler

Her er en simpel opskrift på agerhøne

Stegt agerhøne med urter og hvidløg:

Ingredienser:

2 hele agerhøns
Salt og peber efter smag
4 fed hvidløg, hakket
2 spsk friske krydderurter (såsom rosmarin, timian og salvie), hakket
2 spsk olivenolie
4 skiver bacon (valgfrit)
1/2 kop hønsebouillon eller tør hvidvin

Instruktioner:

Forvarm din ovn til 375°F (190°C).
Krydr agerhønsene indvendigt og udvendigt med salt og peber.
I en lille skål blandes det hakkede hvidløg, hakkede krydderurter og olivenolie sammen for at lave en pasta.
Gnid urte- og hvidløgsblandingen over hele agerhønsene, og sørg for, at de er jævnt belagte.
Hvis det ønskes, læg en skive bacon over hvert agerhønebryst.
Læg agerhønsene i en bradepande og kom hønsebouillon eller vin i bunden af gryden.
Rist agerhønsene i den forvarmede ovn i cirka 25-30 minutter, eller indtil de er gyldenbrune og gennemstegte. Drys af og til med pandesaften.
Når de er tilberedt, tages agerhønsene ud af ovnen og lad dem hvile et par minutter inden servering. Det har de på det tidspunt også fortjent.

Hvilken vin drikker du til?

Hvad angår vinparring, passer agerhøne godt sammen med mellemfyldige rødvine som Pinot Noir, Merlot eller Chianti. Disse vine supplerer fuglens diskrete vildt-smag uden at overdøve den. Men personlig præference spiller en væsentlig rolle, så du er velkommen til at eksperimentere med forskellige vin kombinationer for at finde det, du nyder mest. Min er faktisk en vellagret Rioja, som med årene bliver så lækker og “mellow”,  stadig dyb og prægnant og med et tydeligt aftryk af terroir, men tilgængelig, alt er faldet på plads i bedste fald.

Rioja rødvin fra ung og spæd til fuldt udfoldet Gran Reserva

Pinot Noir

Chianti er så mange ting, men altid dejlig

God jagt!

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]