grapes
Vinsnak og sidste nyt

Vinhøsten i Spanien for 2023

Spanien 2023 vinhøsten betyder meget for landets vinproduktion. Hvert år, når solen stråler over Spaniens vinmarker, forbereder vindyrkerne sig ivrigt på høstsæsonen. Det årlige ritual, dybt forankret i historien, viser det rige broderet af Spaniens vindyrkningsarv. I denne artikel vil vi gå dybt ind i de grundlæggende aspekter af Spanien Wine Harvest 2023 og udforske regionerne, druesorterne og teknikkerne, der bidrager til produktionen af ​​nogle af verdens mest berømte vine.

Vinhøsten i Spanien for 2023

Vinhøsten i Spanien betyder meget for landets vinproduktion. Hvert år, når solen stråler over Spaniens vinmarker, forbereder vindyrkerne sig metodisk på høstsæsonen. Det årlige ritual, dybt forankret i historien, viser den rige arv for Spaniens vindyrkning. I denne artikel vil vi gå dybt ind i de grundlæggende aspekter af Spaniens vinhøst 2023 og udforske regionerne, druesorterne og teknikkerne, der bidrager til produktionen af ​​nogle af verdens mest berømte vine.

Muga er en prestigefyldt spansk vinproducent beliggende i området Rioja i det nordlige Spanien.
Rioja vinregioner, Spanien

I det indre af Andalusien, nordøst for Jerez, har høsten i DO Montilla Moriles-området netop begyndt. Primært er det de tidligt modne internationale hvidvine sorter som Muscat og Sauvignon Blanc der har været plukket de sidste par uger. Generelt startede årets høst ikke tidligere end sidste år, men denne gang starter den noget tidligere end normalt – omkring to til tre uger før. Plukningen af røde og autochtone druer som er bedre tilpasset høje temperaturer og tørke vil begynde omkring midten af august ifølge industriens repræsentanter.

På Kanariske Øer har høstarbejdet allerede begyndt, og det er blevet fremskyndet med 7 til 15 dage alt efter regionen – endda en hel måned i forhold til de sidste ti års gennemsnit. Ved hjælp af de tydelige klimatiske forskelle på de bjergrige Kanariske Øer har plukning allerede været i gang i nogle områder i to uger, mens der stadig ikke er begyndt at plukke i andre områder, som fx de høje områder mod nord på Tenerife, hvor det forventes at starte indenfor to uger.

Generelt bekræfter mange DOs-firmaer, at høsten vil starte op til 15 dage tidligere end for få år siden. Det er dog ikke før i 2023. Afkastet bliver femten procent højere end i 2022, men her har tendensen været nedadgående de seneste ti år på grund af det lave nedbørsmængde om vinteren og foråret samt de høje temperaturer. Vinstokkernes sundhed beskrives generelt som god, og mild xylella sygdomme er kun et mindre problem.

Om høsten af spansk vin

Vinhøsten i Spanien 2023, det er hjemsted for omkring 600 druesorter, selvom kun ca. 20 anvendes til produktionen af de fleste vine. Til hvidvin er Airén den mest brugte, men Verdejo og Albariño er mest berømte for kvalitetsvine.

På grund af klimaændringerne har vindruerne tidligere og tidligere høstesår. I 2017 begyndte vinbønder i DO Montilla-Moriles deres første høst i slutningen af juli, som var en stor begivenhed i det spanske vindyrkningslandbrug. Tørken førte til høsten af virkelig sunde druer over hele Spanien i 2022. Generelt led produktionen af tørken, men da luftfugtigheden var lav, var druerne virkelig sunde, selvom syreniveauet faldt. Men der var nogle paradokser. Da planterne lukkede sig selv for at beskytte mod varmen, havde de svært ved at opnå fuld modenhed og på mange områder var alkoholindholdet lavere end normalt.

Vinhøsten i Spanien

Det er nu stort set klimaet, der bestemmer hvilke druesorter der bruges. Der sker meget andet også. Blandt vinmarkerne i Rioja Alavesa var de første der blev introduceret dem med lav jordbund og sandede egenskaber, da disse vinmarker blev mest påvirket af tørken. Disse markeder havde generelt lavere udbytter. Markederne med et silte- og lerstruktureret jordsmonn var bedre tilpasset tørre forhold og klarede sig derfor bedre, så de kom sidst i spil.

Riojas Vinhøst Festival

Rioja vinregioner, en væsentlig del af vinhøsten i Spanien 2023, er verdensberømt for sin høje kvalitet af vin. I starten af september indsamles druerne i Logroño og markerer begyndelsen på Rioja Vinhøsten Festival eller festerne til San Mateo. Festerne varer hele ugen, og det vigtigste arrangement falder sammen med festen for San Mateo den 21. september. Byen er fuld af vinfornøjende besøgende fra de forskellige autonome regioner, og gaderne har en festlig stemning. Dette arrangement er endda blevet erklæret som et nationalt turistinteressefestival.

Under Logroño’s Rioja Wine Harvest Festival er der et væld af arrangementer og i løbet af ugen bliver byen fyldt med fest og vin! Festlighederne starter officielt ved, at borgmesteren og Vendimiadores Mayores (de to unge høstere, en pige og en dreng, som repræsenterer deres by og dens folk, samt deltager i fleste arrangementer) står på balkonen på rådhuset. Herfra skyder de chupinazo-raketten, som markerer starten på fejringerne. Hele byen fyldes af musik og madsmagninger, optog, tivoli, koncerter, dans og forskellige slags konkurrencer. Men hvad kan du gøre efter solnedgangen? Hvis du stadig har energi tilovers invaderer nattefester og sjov gaderne!

Rioja Wine Harvest Festival

Een van de hoogtepunten tijdens het Rioja Wine Harvest Festival is het druiventreden. Deze activiteit vindt plaats in de Plaza de Espolón en meestal op de tweede dag van het feest. Er worden druiven verzameld in een grote kuip die centraal op het podium staat, waarna twee mannen in traditionele klederdracht (een wit shirt, een vest en rode cummerbund) hun schoenen uittrekken en met blote voeten in de kuip klimmen. Vervolgens vertreden zij de druiventrossen, met hun armen gekruist om te laten zien hoe dat vroeger gebeurde. Wanneer er voldoende most is gemaakt, wordt dat overgeschonken in een klei pannetje, waarvan de inhoud vervolgens aan Maagd Valvanera wordt aangeboden, de Bescherm.

Læs mere om Riojas Vinhøst Festival på det officielle websted

Mere om vine fra Spanien

Bedste Cava i Spanien?

Bedste Cava i Spanien?

Vinsnak

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]