Er italiensk brandy bedre end cognac?

Vecchia Romagna. Italiensk Brandy
Vecchia Romagna. Italiensk Brandy

Hvad er italiensk brandy?

Er italiensk brandy lige så god som fransk cognac? Hvad er de vigtigste producenter? Hvordan smager det? Lad os se nærmere  på Brandy, som er kaldt det, fordi Cognac har sat sig på navnet “Cognac” som et regionalt brand, lige som Champagne også er beskyttet.

Brandy er en destilleret spiritus lavet af druer, der ligner fransk cognac. Der er dog nogle forskelle i produktionsprocessen og de specifikke druer, der anvendes.

Italiensk brandy er typisk lavet af en blanding af forskellige druesorter, herunder Trebbiano, Sangiovese og Malvasia. Disse druer dyrkes primært i de nordlige regioner af Italien, såsom Veneto, Piemonte og Emilia-Romagna.

Fremstillingsprocessen for italiensk brandy ligner den for cognac, hvor druerne gæres og derefter destilleres to gange i kobberdestillations. Den resulterende spiritus lagres derefter på egetræsfade i minimum to år, før den tappes og sælges.

Kvalitetsmæssigt kan brandy være lige så god som fransk cognac, hvor nogle producenter skaber exceptionel spiritus, som er meget eftertragtet af kendere. Nogle af de bedste producenter af italiensk brandy inkluderer Nonino, Vecchia Romagna og Villa Zarri.

Med hensyn til smag har brandy en tendens til at have en lettere, frugtigere smag end cognac, med noter af citrus, vanilje og honning. Den kan nydes pæn eller bruges i cocktails og passer godt til desserter som tiramisu eller panettone.

Hvem er de bedste producenter af italiensk brandy?

Der er flere fremragende producenter af italiensk brandy, hver med deres egen unikke stil og smagsprofil. Her er nogle af de bedste producenter:

Nonino – Nonino er et familieejet destilleri, der har produceret italiensk brandy af høj kvalitet siden 1897. Deres spiritus er lavet ved hjælp af en blanding af druesorter, herunder Picolit, Moscato og Malvasia, og er lagret i minimum 5 år i egetræsfade. Nonino er især kendt for sin “Gioiello”-serie af premium-lagrede brandy.

Vecchia Romagna – Vecchia Romagna er måske dem, vi kender bedst fra rejser i Italien. De er en af de ældste og mest kendte producenter af brandy, med en historie, der går tilbage til 1820. Deres spiritus er lavet med en blanding af Trebbiano-druer og lagres i minimum 3 år på egetræsfade . Vecchia Romagnas brandy er kendetegnet ved deres glatte, delikate smag og aroma.

Villa Zarri – Villa Zarri er en relativt ny producent af brandy, der er blevet grundlagt i 2000. Deres spiritus er lavet ved hjælp af en blanding af Trebbiano og Albana druer, og lagres i minimum 4 år på egetræsfade. Villa Zarris brandy er kendt for deres komplekse, frugtagtige smagsprofil og er særligt populære i Italien og Japan.

Marzadro – Marzadro er et familieejet destilleri, der har produceret italiensk brandy siden 1949. Deres spiritus er lavet ved hjælp af en blanding af lokale druesorter, herunder Nosiola og Teroldego, og lagres i minimum 2 år på egetræsfade. Marzadros brandy er kendetegnet ved deres rige, intense smag og aroma.

Berta – Berta er en lille, håndværksmæssig producent af brandy, der har været i drift siden 1947. Deres spiritus er lavet ved hjælp af en blanding af druesorter, herunder Barbera og Moscato, og lagres i minimum 7 år på egetræsfade. Bertas brandy er meget eftertragtet af feinschmeckere og er kendt for deres komplekse, nuancerede smagsprofiler.

Grab a Grappa

Grab a Grappa

Vinsnak
Ratti Barolo Serradenari 2019
Piemonte

Ratti Barolo Serradenari 2019

Ratti Barolo Serradenari 2019 I hjertet af La Morra, ved en imponerende højde på næsten 500 meter over havets overflade, præsenterer Ratti 2019 Barolo Serradenari,

Tanniner i Vin
Lær om vin

Tanniner i Vin

Tanniner i Vin: En Smagsoplevelse, der Beriger Ganen Hvordan påvirker tanniner i vin kvalitet og smag? For vinentusiaster strækker tiltrækningen af en fængslende flaske sig

Vodka
Lær om vin

Vodka Guiden: Historie, Brands, Cocktails

Vodka Guiden: Historie, Brands, Cocktails Vodka er en alsidig og elsket “brændevin” med en rig historie, en omhyggelig produktionsproces og et mylder af cocktail muligheder.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]