grapes
Vinsnak og sidste nyt

Sassicaia, Italiens dyreste vin og tilmed på en fransk drue

Køb vine fra Toscana, Italiens grønne hjerte, på god auktion priser. Det har en særlig plads i mange vinelskeres hjerter.
Hvad er Sassicaia?

Sassicaia er målt på kvalitet og pris Italiens bedste vin. Den eneste der har fået 100 point hos Parker (2016). Husk, det er stadig subjektive kriterier. Der er mange andre store italienske vine, som giver en pragtfuld oplevelse til en lavere pris.

sassicaia vinkasser
Sassicaia vinkasser

Hvor kommer Sassicaia fra?

Vinen kommer fra Toscana, der er regionen, hvor flere af de mest berømte rødvine kommer fra i Italien, som Brunello, Tignanello, stor Chianti osv. Dem kommer vi til.
Sassicaia laves på vingården Tenuta San Guido i Bolgheri ved Toscanas kyst.

Hvordan blev Sassicaia skabt?

Vi skal ret langt tilbage. Den italienske adelsmand og berømte hesteavler Mario Incisa della Rocchetta drømte i 1920érne om at skabe en ‘fuldblods’ vin, og for ham, som for hele datidens aristokrati, var idealet Bordeaux. Han studerede i Frankrig og drak Bordeaux. Det blev hans vinmæssige ledestjerne.
I 1940’erne, efter at have bosat sig med sin kone Clarice på Tenuta San Guido på den tyrrhenske kyst, eksperimenterede han med flere franske druesorter og konkluderede, at Cabernet havde både den rigtige smag og aroma.
Det var revolutionerende at lave vin i Toscana eller Italien i det hele taget på Cabernet som drue. Uhørt rent bogstaveligt faktisk.
En vin fremstillet hovedsageligt af Cabernet Sauvignon var en grundlæggende ændring i henholdsvis den toscanske og Piemonte-tradition for henholdsvis Sangiovese og Nebbiolo. Den innovative beslutning om at plante denne sort på Tenuta San Guido skyldtes delvis ligheden, som Mario Incisa havde bemærket mellem det toscanske terræn og Graves i Bordeaux.

‘Graves’ eller ‘grus’ på fransk henviser til det stenede terræn, der adskiller Bordeaux-området; ligeledes giver de bedste vinområder i Toscana de samme egenskaber for Sassicaia, “stenet jord”.

Marcheses første årgange blev ikke modtaget varmt. Kritikere, vant til lette lokale vine var ikke just begejstrede. Det blev ikke taget i betragtning, at vine fremstillet af den mere komplekse Cabernet Sauvignon-drue ville have brug for mere tid til at modnes og udvikle sig. Man forventede umiddelbart drikkelige vine som altid.
Og således forblev Sassicaia fra 1948 til 1967 en strengt privat affære, kun for at blive fortæret i Tenuta San Guido af familie og venner.

Hvert år blev nogle få flasker opbevaret til modning i Castiglioncello di Bolgheri-kælderen. Marchese indså hurtigt, at ved at modne vinen forbedredes den betydeligt. Uden denne indsigt havde der ikke eksistreret Sassicaia i dag.

Venner og slægtninge opfordrede nu Mario Incisa til at eksperimentere videre med sit projekt og perfektionere sin revolutionerende vinfremstillingsstil. Det var først i 1968, at Sassicaia først blev frigivet kommercielt – velkomst var en Bordeaux Premier Cru værdig.
I løbet af de næste par år blev kælderen flyttet til et temperaturreguleret produktion, stålgæringskar udskiftede trækar, og franske barriques blev introduceret til modningsprocessen.

Er der nogle år, hvor Sassicaia ikke blev produceret?

Ja der er kun 2 år 1969 og 1973. Som med andre store vine er man yderst kritisk, men vinifikationen i dag er langt mere avanceret, og jeg gætter på vi vil se Sassicaia hvert år.

Hvad er den største årgang?

Uden tvivl nævnte 2016, der som den eneste italienske vin og årgang har opnået ellers næsten umulige 100 point fra den førende vinekspert

Parker, hvis bedømmelser “can make you or break you”.Sassicaia serveret

Hvad koster Sassicaia?

Den bedste årgang 2016 koster efterhånden tæt på 3000 kr. Men er dermed oppe i priser som for top Bordeaux, der dog stadig generelt er dyrere.
Man siger drik store vine i små årgange. Så kan man godt finde den til under 2000 kr, per flaske.

Hvilke andre italienske vine kan I anbefale?

De fleste, men kun de gode, for du skal se dig for. Der er efterhånden masser af vin fra Italien, der rider på ryggen af brands som Amarone, Barolo, Brunello osv. Hvis en af disse vine koster under 100 kr. så pas på. Måske er du enormt heldig, sandsynligvis ikke. God vin idag koster lidt penge. Check også lige årgang overfor modenhed. Er den drikkeklar efter et par dage hjemme, eller skal den ligge lidt og hygge sig lidt i mørket? Hvad er dens gemmepotentiale? Det er næsten værre at gemme en vin i for mange år, og den så smager som bleg portvin.
Nogle italienske vine har enormt gemmepotentiale, som Brunello og du spørger sikkert nu, hvis du er kommet så langt her: Hvad med Sassiciaia 2016? Se næste spørgsmål:)
Se her for et kvalitetsudvalg fra under ca. 100 kr. Det er muligt, hvis du ikke chaser topbrands. Og ja op til Sassicaia for den vinoplevelse, der er enestående.

Se italienske vin

Hvor længe skal jeg gemme min Sassicaia?

Det afhænger helt af årgangen, menn giv dem mindst 5 år og gerne meget mere. 2016 holder sikkert 20-30 år. Følg med, så du ikke lige pludselig ligger med en udrikkelig vin, du heller ikke kan sælge videre, men det sker næsten aldrig med Sassicaia, som med stor Brunello holder den rigtigt længe, nogle gange 50 år eller mere, og bliver ofte bare bedre og bedre de første mange år.
Det er en af de få ægte investerings vine.

Vil I skrive mere om Sassicaia?

Ja, hvis der er interesse, kan vi nemt skrive meget mere om denne fantastiske vin! Og finde en til dig?

Og husk Italienske vine

Har du spørgsmål om dine vinønsker, så er du eet klik fra et svar.

Tilmeld dig vort nyhedsbrev, så får du rabat, tips og tilbud. 

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]