Corvina

Corvina druen, klar til en Valpoliccella?

Corvina er en italiensk rødvindrue, der er mest berømt som en vigtig bestanddel af Valpolicella-vine sammen med Rondinella. Dens mest citerede egenskab er dens sure kirsebærsmag samt dens mangel på farve og tannin, vinene har tendens til at være lyse rød og lysere i strukturen. Det lyder jo ikke så charmerende i sig selv, men der er mere! Sorten egner sig også godt til apassimento-processen med lufttørrende druer, der bruges til at fremstille den berømte Amarone-vin. Og sammen med andre druer, der giver farven, så har vi en match winner.

Corvina druen dyrker i Valpoliccella her set med Garda søen i baggrunden

Hvor vokser der flest Corvina druer?

Corvina er bredt plantet i Italiens nordøstlige hjørne og fremstiller DOC-, DOCG- og IGT-vine. I vinene Valpolicella, Bardolino og Amarone udgør druen faktisk hovedparten, men ikke hele: 100 procent Corvina-vine skal fremstilles under den regionale IGT-titel. Som med de berømte Super Toskanere har topproducenterne ikke ladet det afskrække at fremstille prestigefyldte, koncentrerede vine, og mange top Corvina-baserede vine er mærket IGT. I blandinger er Corvinas høje surhedsgrad og karakteristiske kirsebær, urteagtige smagsstoffer afgørende for vinens karakter. Men tag ikke fejl, når druen sidder længe på stokken får den rigeligt med sukker og leverer, store potente alkoholrige vine, sådan som vi kan lide dem, også I Danmark.

Det tykke skind er perfekt til lufttørring og langtidsmodning

Sorten modnes meget sent, hvilket kan være et problem for avlerne, men tykke skind betyder, at druerne egner sig godt til lufttørring. Druerne spredes på stråmåtter efter plukning og kan udvikle phenoler og sukker, mens de tørrer ud for at koncentrere smag. Dette er metoden, der anvendes i produktionen af ​​Amarone- og Recioto della Valpolicella-vine, og i mindre grad regionens Ripasso-vine.

Corvina er faldet ind og ud af popularitet i det sidste århundrede, med for store udbytter, der bidrog til Valpolicellas dårlige omdømme i 1980’erne. Dette er blevet rettet i de seneste år, hvor producenter eksperimenterede med druerne: tøndemodning har vist sig at være populær, ligesom længere macerationstider for at ekstrahere farve. Resultatet har været en velkommen stigning i kvalitet. For Amarones vedkommende til nye højder.

Maceration under vinens gæringsproces

Mens Corvina er en vigtig sort i sit italienske hjemland, er den endnu ikke spredt over hele verden: kun Australien og Argentina har for alvor gjort  fremskridt med denne ellers typiske italienske drue.

NB: Corvina forveksles ofte med Corvinone, men DNA-profilering har bevist, at de er to forskellige sorter.

Corvina eksempler på vine hos Winetalk

Vinsnak
Ratti Barolo Serradenari 2019
Piemonte

Ratti Barolo Serradenari 2019

Ratti Barolo Serradenari 2019 I hjertet af La Morra, ved en imponerende højde på næsten 500 meter over havets overflade, præsenterer Ratti 2019 Barolo Serradenari,

Tanniner i Vin
Lær om vin

Tanniner i Vin

Tanniner i Vin: En Smagsoplevelse, der Beriger Ganen Hvordan påvirker tanniner i vin kvalitet og smag? For vinentusiaster strækker tiltrækningen af en fængslende flaske sig

Vodka
Lær om vin

Vodka Guiden: Historie, Brands, Cocktails

Vodka Guiden: Historie, Brands, Cocktails Vodka er en alsidig og elsket “brændevin” med en rig historie, en omhyggelig produktionsproces og et mylder af cocktail muligheder.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]