grapes
Vinsnak og sidste nyt

Cabernet Franc

Cabernet Franc

Cabernet Franc er en næsten sort,  fransk druesort, der er dyrket i de fleste vinproducerende lande. Sorten er mest berømt kendt som den tredje drue fra Bordeaux og kan findes i mange af verdens bedste Bordeaux vine som verden dyreste Saint Emilion, Chateau Cheval Blanc eller mere opnåelige Chateaux Peby Faugeres. Det forekommer oftest i blandede røde vine, hvor det tilføjer urteagtige accenter af tobak og mørkt krydderi. Du finder den i en lang række lande, men iøjnefaldende mange top vine også i Toscana.

Den sort drue er lette til mellemlang lagring  og har ofte en “vegetarisk” smag, især toner af grøn paprika. Dette har ført til, at mange vineksperterm npr de endelig laver en fejl,  fejlagtigt identificerer Cabernet Franc s´med en umoden Cabernet Sauvignon eller endda Carmenère. Dette er blevet fremhævet i Friuli, Italien, hvor beplantninger, der menes at være Cabernet Franc, senere blev klassificeret som Carmenere.

Cabernet Franc vindruer ligner Cabernet Sauvignon

Cabernet Franc sammenlignes ofte med Cabernet Sauvignon, hvilket ikke er uden en vis genetisk begrundelse. Sammen med Sauvignon Blanc er førstnævnte en forældre til sidstnævnte. (Nylig DNA-profilering har også vist, at Cabernet Franc også er en af ​​Merlots forældre).

Dog modner Cabernet Franc mindst en uge tidligere end Cabernet Sauvignon. Mens den har tyndere hud og lavere surhed, er den også kendt for sin hårdhed og ofte dyrket som en “forsikrings” drue, hvis de mere sarte druer bukker under for årets udfordringer.

Cabernet Franc kommer ret sikkert fra Libournais i Bordeaux

Cabernet Francs hjem er bredt accepteret som Libournais i Bordeaux. Inden for denne underregion er de prestigefyldte landsbyer Pomerol og Saint-Émilion, hvor nogle af de mest ansete vine baseret på denne drue stammer. Eksempler inkluderer Cheval Blanc (typisk omkring to tredjedele Cabernet C. ) og Chateau Ausone, også helt i toppen i Saint Emilion (som er lavet på en ligelig blanding af Cabernet Franc og Merlot).

Sorten foretrækker kølige, indre klimaer som Loire-dalen. Appellationerne fra Chinon (i Touraine) sammen med Saumur og Saumur-Champigny (i Anjou) er vigtige bastioner for denne drue. Vinene værdsættes for deres aromaer af moden bær og søde krydderier. Topeksempler findes også i betegnelsen Anjou Villages og i Bourgueil og Saint-Nicolas de Bourgeil i Touraine. (Når det er sagt, tillader alle disse AOC’er mindretals indhold af andre sorter.)

Lettere vine fra disse regioner udviser generelt grafit og røde lakridsnoter, mens mørkere vine viser mere cigar- og læderaromaer.

Det lokale Loire Valley-navn for Cabernet Franc er “Breton”.

Det lokale Loire Valley-navn for druen er “Breton”. Dette er ikke en henvisning til Bretagne, regionen lige nordvest for Loire, men navnet på den mand, der krediteres for at bringe sorten fra intet kendskab til popularitet i det 17. århundrede. Abbed Breton of Bourgueil Abbey plantede og plejede hans vinstokke med en sådan omhu, at lokale vinavlere fulgte hans føring. De begyndte at producere det, der skulle blive Loire-dalen underskrift af rødvin.

Uden for Frankrig dyrkes Cabernet Franc i Italien, New Zealand, Australien, Sydafrika og Amerika. I Canada produceres den som en tør rødvin, men måske mere interessant som isvin i Ontario. Længere mod syd, i USA, dyrkes den i Californien, Washington State og Long Island, som ofte findes i blandinger i Bordeaux-stil.

I Argentina har sorten længe haft – omend i mindre skala – sammen med andre Bordeaux-sorter. Fra 2017 tegnede det sig for mindre end en procent af de røde druer, der dyrkes her. Dette betyder dog stadig, at der blev registreret 1042 hektar (2577 hektar) i 2017. Desuden viser det sig, at det bliver stadig mere populært som soloartist. Chile har over 1200 ha plantet til sorten, selvom det er mindre almindeligt som en enkelt sortvin.

Se den dyreste Cabernet Franc vin

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]